Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Gastronomi (Yüksek Lisans) (Tezli)








 Dr. Öğr. Üyesi Özlem Gönül Pandemi Sürecinde Gıda Sektörü Yönetimini Değerlendirdi


UBF Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölüm öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Özlem GÖNÜL, gıda sektöründe faaliyet gösteren ve yönetim sistemlerine sahip olan kuruluşların covid-19 pandemisi süresince nasıl avantaj elde ettiğini ifade etti.


Covid -19 süreci getirdiği belirsizliklerle birlikte birçok sektörde sistematik yaklaşımda yer alan Planla, Uygula, Kontrol et, Önlem al döngüsünün önemini tekrar gündeme getirdi. Acil hal ve durumlara hazırlık için yapılan çalışmaların önemini, tatbikatların etkin yapılmasının faydalarını iş süreklilik bakış açısının ne kadar gerekli olduğunu tüm dünya, her sektör farklı deneyimlerle yaşadı. Risk ve fırsat bazlı yaklaşımlarla güncellenen ISO Yönetim Sistemi Standartlarına sahip kuruluşlar sistem şartlarına uygun sistem kurup, etkin uygulayarak, sürekli iyileştirme kapsamında bu süreci daha kolay yönetme imkanına sahip oldular. Kalite,  Gıda Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Yönetim Sistemlerini etkin uygulayan kuruluşlar belirsizlik sonrası netleşen ve sürekli güncellenen kurallara karşı hızlıca aksiyon alabildiler ve sektörel bazlı hazırlanan kılavuzlara uyumun gerekliliği bilinciyle zamanı daha etkin kullanabildiler.

Gıda sektörünü ele alırsak,  üretim alanlarında görev alan personellerin periyodik sağlık konrollerinin, üretim, mal kabul alanlarına ziyaretçi, tedarikçi kabul şartlarının bilincinde olan kuruluşlar mevcut uygulamalarında resmi mercilerin yayımladığı kuralları güncelleyerek sistemlerine adapte edebildiler. Kısıtlamalar ve kapanmalar nedeniyle,  rutin uygulamaların değişmesi ile hammadde temini, stok yönetimi, personel yetkinliklerine ve yeterliliklerine göre işgücü gibi kaynakların etkin planlanmasının ne denli önemli olduğu görüldü. Üretimin istenilen kalitede ve hijyenik ortamda gerçekleştirilmesi için ön gereksinim programları  arasında yer alan alternatif hammadde temini, tedarikçi seçimi, tedarikçi denetimi, temizlik kimyasallarının seçimi, temizlik yöntemleri, personel hijyeni, teknik bakım, eğitim, sağlık kontrolleri, doğrulama analizleri, haşere mücadelesi, atıkların yönetimi  vb uygulamaların  dökümante edilmiş  ve ulaşılabilir olmasının önemi daha da belirgin hale geldi.

Acil durumlara hazırlık kapsamında salgın ve bulaşıcı hastalıkla ilgili farklı sektörlere göre iş sürekliliğini de göz önünde bulundurup plan yapıp, mevcut önlemleri ve alınması gereken ilave  önlemleri öngören, tatbikatlarla da  bu tarz durumlara hazırlık için uygulamalar yapan ve tatbikat sonrasında zayıf ve güçlü yanları tespit edip gerekli kontrolleri yapıp iyileştirmeleri sağlayan kuruluşlar bu süreci daha da  iyi yönetme şansına sahip oldular.