Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Yeni Medya İletişim ve Habercilik (Yüksek Lisans) (Tezli)








 “Benim Eserim 2 Eğitim Uygulamaları Online Konferans” İsimli Etkinlik Gerçekleştirildi


İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nün düzenlediği ve Doç. Dr. Remziye Köse Özelçi’nin moderatörlüğünü üstlendiği “Benim Eserim 2 Eğitim Uygulamaları Online Konferans” isimli etkinlik gerçekleştirildi.


T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile SETEM (Sinema ve TV Eseri Sahipleri Meslek Birliği) katkılarıyla hazırlanan etkinliğin konuğu, SETEM’in Kurucusu ve Başkanı olan yönetmen Mehmet Güleryüz oldu. Güleryüz, SETEM'in 2003 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın faaliyet izniyle kurulduğunu ve üyeleri arasında Metin Erksan, Ömer Lütfi Akad gibi önemli yönetmenlerin bulunduğunu ifade etti. Türkiye’de 1995 yılı öncesinde yasalar karşısında eser sahibinin yapımcı olduğunu hatırlatan Güleryüz, yasalarımıza göre “sinema eseri” ya da “sinematografik eser” sayılacak her türlü eser sahiplerinin yönetmen, senarist, özgün müzik bestecisi ve diyalog yazarından oluştuğunu ifade etti.

Türkiye’de telif hakları konusunda yeni ve önemli değişmelerin yaşandığını belirten Güleryüz, SETEM’in sektörde ve toplumda telif hakları konusunda bilinç oluşturmayı amaçlayan bir meslek birliği olduğunu vurguladı. Güleryüz, yakın tarihte eser sahibi hakları konusunda bir kitapçık çıkarıp bunu sektörle paylaşacaklarının da haberini verdi. SETEM’in 2020 yılı içerisinde hazırlamış olduğu senaryo yarışmasına değinen Güleryüz, bu yarışmada derece alan ve kısa filmi çekilen İlk Telif, Duayen ve Mutlu Son isimli kısa filmlerin gösterimini gerçekleştirdi.

Güleryüz, müzisyenlerin telif konusunda çoğu zaman gönüllü ve yardımcı hareket ettiğini belirterek öğrencilerin kendi filmlerini çekerken eserlerini kullanmak istedikleri müzisyenlerden kolaylıkla izin alabileceklerini hatırlattı. Etkinlikte, telif haklarının günümüzde aslında sadece sinema ve televizyon alanında değil; üniversite gibi kurum paylaşımlarının da dâhil olduğu pek çok alanda önem kazandığı vurgulandı. Etkinlik, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu