Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve Lojistik (Yüksek Lisans) (Tezsiz)





 Dr. Öğr. Üyesi Ali Çelik ve Arş. Gör. Nuran Akdağ’ın Hazırladığı Kitap Bölümü Gazi Kitabevi Tarafından Basılmıştır


Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Ali Çelik ve Arş. Gör. Nuran Akdağ’ın “2008 Krizi Sonrası Türkiye'de Döviz Kurunu Etkileyen Seçilmiş Değişkenlerin Yapısal Kırılmalı Analizi” adlı kitap bölümü İktisadi, Mali ve Finansal Uygulamaların Ampirik Sonuçları Cilt 2-Maliye ve Finans Uygulamaları adlı kitapta Nisan ayında Gazi Kitabevi tarafından basılmıştır.


Çelik ve Akdağ yapmış olduğu çalışmada, Türkiye’de kısa vadeli dış borç stoku, faiz oranı, toplam rezervler ve imalat sanayi kapasite kullanım oranının döviz kuru üzerindeki olası etkileri 2008:01 ile 2020:11 tarihleri arasındaki aylık veriler kullanılarak yapısal kırılmalı test yöntemleriyle incelenmektedir. Lee ve Strazicich (2003)’in iki kırılmalı birim kök testi sonucuna göre, serilerin birinci farkları alındıktan sonra durağanlaştığı tespit edilmiştir. Bu sonuç doğrultusunda Maki (2012) yapısal kırılmalı eş bütünleşme analizi gerçekleştirilmiştir. Maki (2012) testi ile serilerin uzun dönemde eşbütünleşik olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Genel bir çıkarım yapıldığında, kısa vadeli sermaye hareketlerine bağımlı olan, kırılganlığın yüksek bir ekonomik yapının doğal sonucu olarak risk ve belirsizliğin hâkim olduğu ileri sürülmektedir. Söz edilen koşulların egemen olduğu bir işleyişte, ülkenin ekonomik dinamiklerinin ana aksını oluşturan makroekonomik göstergelerin dalgalı bir seyir izleyebileceği oldukça açıktır. Döviz kuru göstergesi de bu yapıdan direkt olarak etkilenmektedir.
 
Döviz kurundaki oynaklığın, ekonomilerin rekabet gücünün önemli bir unsuru ve dışa açık ekonomilerde özellikle ihracatın ithalata bağımlılık oranının yüksek olduğu ülkelerde merkezi bir işleve sahip olduğu bilinmektedir. Ekonomi yönetiminin öncelikli görevlerinden birinin kurumların etkinliğin artırılması ve iktisadi istikrarın sağlanacağı bir makroekonomik ortamın tesis edilmesine dönük adımların atılmasıdır.”  Kitabı incelemek isteyenler buradan detaylı bilgiye ulaşabilirler.