Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Uluslararası Ticaret ve Lojistik (Yüksek Lisans) (Tezli)








 Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ali Çelik'in Makalesi Yayınlanmıştır


Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ali Çelik tarafından hazırlanan “Dynamics of Exchange Rate Fluctuations in Turkey: Evidence from Symmetric and Asymmetric Causality Analysis” adlı makalesi Ekonomika dergisinde yayınlanmıştır.


2008-2020 yılları arasında çeyrek dönemlik veriler kullanarak Türkiye’de döviz kurunda dalgalanmaları etkileyen faktörleri incelemiştir. Bu amaçla değişkenlerin durağanlık düzeylerini belirlemek amacıyla doğrusal olan ve olmayan modeller kullanarak birim kök testi analizi yapmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki analiz etmek amacıyla simetrik ve asimetrik nedensellik testlerini kullanmıştır. Simetrik nedensellik analizi sonuçlarına göre, döviz kurundan uzun vadeli borç stokuna, kredi temerrüt takasından (CDS) döviz kuruna ve döviz kurundan belirsizlik endeksine doğru bir nedensellik ilişkisi olduğunu göstermiştir. Asimetrik nedensellik analizi sonucuna göre ise kısa vadeli borç stokundaki pozitif şoklardan, döviz kurundaki negatif şoklara doğru bir nedensellik ilişkisi göstermiştir. Ayrıca kısa vadeli dış borç stokundaki negatif şoklardan döviz kurundaki pozitif ve negatif şoklara doğru bir nedensellik ilişkisinin olduğu kanıtlamıştır. Diğer bir sonuç, döviz kurundaki pozitif şoklar ile uzun vadeli borç stokundaki negatif şoklar arasında nedensellik ilişkisi olduğunu göstermiştir.

Sonuçları genel olarak değerlendirdiğimizde 2001-2013 yılları arasında diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de küresel likidite bolluğu nedeniyle döviz kuru dalgalanmalarının daha istikrarlı olduğu görülmektedir. Bu dönemde başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkeler genişletici para politikası uygulamış ve finansal varlık alımlarının da katkısıyla uluslararası finans piyasalarına önemli ölçüde fon sağlanmıştır. Ancak 2013 yılından sonra gelişmiş ülkelerin yüksek faiz politikaları ve finansal varlık alımlarının sınırlandırılmasıyla bu parasal bolluk tersine dönmüştür. Bu uluslararası konjonktürün Türkiye'de döviz kurlarının yükselmesinin nedenlerinden biri olduğu söylenebilir. Diğer nedenler ise Türkiye'nin ekonomik ve siyasi yapısı ile ilgilidir. 

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:


https://www.journals.vu.lt/ekonomika/article/view/26205