Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık (Yüksek Lisans) (Tezsiz)








 Türk İhracatçılar 2022 İhracat Hedeflerini Aştı


EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pandemi döneminde Türkiye'nin tedarikçi konumundaki başarısını sürdürmek için lojistik sektörünün güçlendirilmesinin gerekliliğini vurguladı. İzmir Kemalpaşa'da bir lojistik merkezi kurulması için EİB ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğine dikkat çeken Eskinazi, ayrıca Güneydoğu Asya'da bir lojistik merkezi kurma çabalarını da açıkladı.


Türkiye İhracatçılar Birliği (AYB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2022 yılı ihracat hedefini aştıklarını açıkladı. Eskinazi, 2022 yılı için 18 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu ve bu hedefe Temmuz ayında ulaştığını söyledi. Ocak-Kasım 2022 döneminde ülke ihracatının yüzde 12,7 artarak 16 milyar 631 milyon dolara ulaştığını söyledi. Geçen yıl yüzde 13,6'lık büyümeyle 18 milyar 189 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini de açıkladı. Tarım ihracatının %17 artışla 6 milyar dolara, endüstriyel ihracatın %9 artışla 9.4 milyar dolara ve madencilik ihracatının %12 artışla 1.1 milyar dolara yükseldiğini söyledi. İhracat yapan ülke sayısının 218 olduğunu söyleyen Eskinazi, 137 pazara ihracatlarını artırdıklarını söyledi. İhracatta en fazla artışın yaşandığı ülkeler arasında Almanya, ABD ve İtalya yer alıyor.
Eskinazi, Türkiye'nin ihracata yönelik pazarlara yönelik çabalarını da anlatıyor. Özellikle Çin, Japonya ve Güney Kore gibi Uzak Doğu ülkelerine odaklandıklarını söyledi. Asya ve Okyanusya'daki ülkelere 11 ayda 1,1 milyar dolar ihracat yaptığını söyledi. Uzak Doğu ülkelerine yapılan ihracatta Çin'in büyük paya sahip olduğunu ve diğer ülkelerde de artış olduğunu anlattı. ABD ile ticari ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediklerini vurguladı. 
 
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye'nin ana ticaret ortağı olduğunu söyleyen Eskinazi, AB ülkelerine ihracatın 2022'de yüzde 12 artarak 7 milyar 664 milyon dolara ulaştığını söyledi. AB Yeşil Anlaşma politikalarının ticareti, Karbon Sınır Vergisi (CBAM) düzenlemesinin sektörleri etkilediğini açıkladı. Bu düzenlemelerin sektörleri olumsuz etkilememesi için yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.
Ticarette Türkiye'nin coğrafi konumunun önemine değinen Eskinazi, özellikle pandemi ve lojistik konuların Türkiye'yi daha önemli hale getirdiğini söyledi. Düşük navlun oranlarının küresel ekonomide normalleşmenin habercisi olduğunu söyledi. Türkiye'nin lojistik sektörünü güçlendirmesi ve tedarik zincirindeki tarımsal ürün kayıplarını azaltmak için çalışması gerektiğine de işaret etti. 
Son olarak Türkiye'nin ihracat başarısının sadece pandeminin süresine bağlı olmadığına dikkat çeken Eskinazi, bu başarıyı uzun vadeli çalışmalar ve stratejilerle sürdürdüğüne dikkat çekerek, Türkiye'nin coğrafi ve lojistik avantajlarını kullanarak gelecekteki ihracatını artırmayı hedeflediklerini söylüyor.