Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Önerileriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Türk Dili ve Edebiyatı (Yüksek Lisans) (Tezsiz)







 Genel Bilgiler




Bölümün Amacı

Uluslararası standartlara uygun, yenilikçi öğretim anlayışını benimseyen İstanbul Gelişim Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Programı (Tezli/Tezsiz); Türk dilinin ve edebiyatının farklı yüzyıllardaki metinlerini okuma, inceleme ve tahlil etme becerisi kazanan, alanın literatür bilgisini özümseyip yeni teoriler ve araştırma alanlarını takip edebilen, başta akrabalığımız bulunan toplumlar olmak üzere diğer ulusların edebiyatları ile ilgili çalışmalarda paydaş olacakları bilgi ve becerilere sahip öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Türk Dili ve Edebiyatı Yüksel Lisans Programında; temel dil ve edebiyat bilgileri yanında; Türk Dili ve Türk Edebiyatı, tarihî gelişim süreci içinde dönemler halinde incelenmekte, bu bağlamda Türk Dili ve Edebiyatının gelişim sürecindeki tarihî, siyasî, sosyal, dinî ve kültürel gelişmeleri içeren bilgiler de verilmektedir.

Program Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun öğrencilerle birlikte farklı disiplinlerden gelen öğrencileri de kapsamaktadır.

 

Bölümün Hedefi

Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Programı mezunlarının, bilimsel disipline ile uluslararası düzeydeki bilgi ve becerisini alanına uygulayabilecek, sanatsal duyarlılığa sahip, Türk kültürü coğrafyasını dil ve edebiyat ürünleri ile kavramış, eleştirel düşünme, okuma, yorumlama becerisi kazanmış, araştırma ve geliştirmeye önem veren, uzman bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.


Kariyer Olanakları

Türk Dili ve Edebiyatı lisansüstü programlarından mezun olan öğrencilerin kariyer olanakları geniştir. Öğretmenlikten akademisyenliğe, akademisyenlikten gazeteciliğe pek çok alanda çalışmaları mümkündür. MEB'da uzman öğretmen olarak çalışabilir, akademik bir kariyere sahip olabilir, özel kurumlarda becerilerini aktarabilirler.


Yatay Geçiş Yapılabilecek Bölümler

Üniversite ve YÖK yönetmelikleri doğrultusunda benzer nitelikte programlar üzerinden yatay geçiş yapılabilmektedir.


Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler