Editörlüğünü Doç. Dr. Özcan ZORLU ile Doç. Dr. Hande AKYURT KURNAZ'ın yaptığı Turist Rehberliğine Yönelik Mimarı Yapılar 1 kitabında, antik kentlerde yer alan mimari yapılar alfabetik bir sıralama ile 30 başlık altında incelenmiştir.
Agoraların açıklanması ile başlayan eserde akropol, anıtlar ve yazıtlar, balneum, asklepieion, bazilika, bouleuterion ve odeion, ev tipleri, gymnasion ve palaestra, heroon, kilise, kutsal yollar, kütüphane, latrina, macellum, mezarlar ve mezarlıklar, mil taşları ve özellikli caddeler, nymphaion, propylon, prytaneion, sarnıç, stadion, stoa, sunak (altar), taklar ve özel kapılar, tapınak, tiyatro ve son olarak tümülüsler ele alınmıştır. Eser içerisinde yer alan her bir başlıkta ilgili mimari yapıya ilişkin temel hususlar ve var ise bölümleri, mimari yapıya ilişkin farklı mimari tarzlar incelenmiş; sonrasında ise yapıya ait Anadolu’da bulunan en güzel eserlerden örnekler sunulmuştur.
Bölümümüz Araştırma Görevlisi Onur AKGÜL'ün de Kutsal Yollar, Mil Taşları ve Özellikli Caddeler ile Taklar/Özel Kapılar bölümleriyle katkı sağladığı kitabın içeriğini incelemek için
tıklayınız.