Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Sporda Psikososyal Alanlar (Yüksek Lisans) (Tezsiz)








 “Öz-Şefkat Uygulamak, İnsanların Kilo Verme Hedeflerine Ulaşmalarına Yardımcı Olabilir mi?"


Kilo vermek genellikle zor bir süreçtir çünkü yüksek kalorili ve lezzetli yiyecekler kolayca erişilebilir. İnsanlar genellikle istediklerinin aksine aşırı yeme eğiliminde olabilirler. Bu tür aksaklıklar sıkça yaşanır ve kişilerin hedeflerinden vazgeçmelerine neden olabilir. Drexel Üniversitesi Sanat ve Bilimler Fakültesi'ndeki Center for Weight, Eating and Lifestyle Sciences (WELL Center)'in yaptığı bir araştırma, kendine şefkat uygulamanın, bu aşırı yeme aksaklıklarına karşı daha dirençli olmalarına yardımcı olup olmadığını inceledi.


Araştırma, katılımcıların bu aksaklıklara daha fazla kendine şefkatli tepki verdiğinde, sonraki saatlerde daha iyi bir ruh hali ve yeme-içme davranışları üzerinde daha iyi bir öz kontrol bildirdiklerini buldu. Bu bulgular, kendine şefkatin, kişilerin aksaklıklara karşı daha az moral bozucu bir şekilde tepki vererek daha sağlıklı kilo verme davranışları sergilemelerine yardımcı olabileceğini göstermektedir.
 
Bu araştırma, kendine şefkatin, hedeflere ulaşmada daha başarılı olmalarına yardımcı olabileceğini gösteren iyi bir örnek olarak nitelendiriliyor. Araştırmacılar, kendine şefkat uygulamanın kişilerin aksaklıklara karşı daha az moral bozucu bir şekilde tepki vermelerine yardımcı olabileceğini, böylece daha hızlı bir şekilde hedeflerine yönelebilmelerini sağlayabileceğini belirtiyor.
 
Araştırmacılar, 140 katılımcıdan oluşan bir grup tabanlı yaşam tarzı değişikliği programı aracılığıyla kilo vermeye çalışan bir grup üzerinde veri topladı. Katılımcılar, günlük olarak telefonlarına anketlere yanıt vererek, beklenmedik bir şekilde fazla yemek yeme, istenmeyen bir yiyecek tüketme veya istenmeyen bir zamanda yemek yeme gibi diyet aksaklıkları yaşayıp yaşamadıklarını ve bu aksaklıklara nasıl bir tepki verdiklerini bildirdi.
 
Araştırmacılar ayrıca katılımcıların ruh hallerini ve son anketlerine verdikleri yanıtlara göre son zamanlarda yeme ve egzersiz davranışları üzerinde ne kadar iyi bir öz kontrol sağlayabildiklerini sordu.
 
Araştırmacı Hagerman, kilo verme ve kilo koruma sürecinin son derece zor olduğunu ve insanların genellikle irade eksikliğini suçladığını belirtiyor. "Gerçekte, hepimizi başarısızlığa sürükleyen bir beslenme ortamında yaşıyoruz. Kendine şefkat uygulamak, öz eleştiri yerine zorlu kilo verme sürecinde dayanıklılığı teşvik etmek için önemli bir stratejidir" diyor.
 
Hagerman, kendine şefkat uygulamanın kişilere aksaklıklara karşı daha iyi başa çıkma becerisi kazandırarak hedeflerine daha az etkilendiklerini belirtiyor. "Kendinizi yeme davranışınız için eleştirmek istediğinizde, bunun yerine bir arkadaşınıza veya sevdiklerinize nasıl konuşacağınızı düşünmeyi deneyin" diyor.
 
Örneğin, "Hiç irade gücün yok" demek yerine, daha nazik ve doğru bir ifadeyle, "Zor bir dünyada kilo vermek çok zor, ama en iyisini yapmaya çalışıyorsun" diyebilirsiniz. Hagerman, bu durumun kişiyi sorumluluktan kaçınmak anlamına gelmediğini, ancak kendisine son derece zorlu bir süreçte ilerleme yapabilmesi için bir nevi lütuf verme anlamına geldiğini ekliyor.
 
Araştırma ekibi, bu bulguların, kişilere aksaklıklar yaşadıklarında, örneğin aşırı yeme veya kilo alımı gibi durumlarda nasıl kendine şefkat uygulamalarını öğreten daha etkili müdahalelere yol açmasını umuyor. Ayrıca, kişilere gerçek anlamda kendine şefkat uygulamayı öğretmenin, kendini suçlama ve eleştiri miktarını azaltarak aynı zamanda kişisel standartlarına ve hedeflerine sadık kalmalarına nasıl yardımcı olabileceğini incelemeyi umuyorlar. Hagerman, "Kendine şefkat mesajının, kişinin kendini affetmesine ve kendi belirlediği hedefleri reddetmesine yol açabileceği bir yanlış anlamaya düşebileceğini, ancak biz, kendine şefkat ve sorumluluk duygusunun bir arada işleyebileceğini gösterdik" diyor.