Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Yüksek Lisans) (Tezsiz)








 ‘’Central and Eastern Europe: Challenges and Opportunities in the Post-Covid World’’ Webinarı Sonuç Bildirisi


27 Mayıs 2021 tarihinde İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Orta ve Doğu Avrupa'daki politik ve ekonomik gelişmelere yönelik olarak ‘’Central and Eastern Europe: Challenges and Opportunities in the Post-Covid World’’ başlıklı bir Webinar’a ev sahipliği yaptı.


Webinar, Erasmus Plus öğretim üyesi hareketliliği programı aracılığıyla Lublin John Paul II Katolik Üniversitesi (Polonya) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden katılan misafir akademisyenlerin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Doçent Dr. Tomasz Stępniewski, 2018 yılında Columbia University Press tarafından “Ukraine After Maidan: Revisiting Domestic and Regional Security” isimli kitapta yayımlanan “Russia, Ukraine’s Donbas, and NATO’s Eastern Flank Security Dilemma” başlıklı araştırmasının sunumunu gerçekleştirdi. Lublin Katolik Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Bölümü Başkanı Doçent Dr. Bartosz Jóźwik ise "The Economic Growth and Environmental Degradation in Central European Countries” başlıklı bir araştırma sundu.

Orta Avrupa Enstitüsü (Lublin, Polonya) Müdür Yardımcısı Dr. Tomasz Stępniewski, sunumu sırasında, COVID-19 salgını ve Ukrayna'nın doğu sınırındaki son gelişmelerin NATO'nun Doğu Avrupa ülkeleri ile ilgili stratejisi üzerinde yarattığı etki üzerinde durdu. Dr. Tomasz Stępniewski, NATO’nun Doğu Avrupa’daki çıkarları ile Rusya’nın Kırım’ı işgali ve ilhakı da dahil olmak üzere Ukrayna krizindeki rolünü ve Ukrayna üzerindeki amaçlarını ele alarak Ukrayna krizinin etkilerini özetledi. Dr. Stępniewski'nin sunumuna izleyicilerden çok sayıda soru yöneltildi. Bu çerçevede, Polonya'nın Bayraktar insansız hava aracı sistemleri satın alması sorusuna da değinen Dr. Stępniewski, bu alışverişin Türkiye ile Polonya arasındaki NATO işbirliği çerçevesindeki güvenlik işbirliğine dair olumlu bir adım olduğunu belirtti. Dr. Stępniewski ayrıca Romanya'nın Türkiye-Polonya-Romanya üçgenindeki rolünden söz ederek, bu üç ülkenin NATO’nun Doğu kanadına ait olduğunu vurguladı. Bu nedenle, Rusya’nın Polonya’ya yönelik tehdidi dikkate alındığında, en yeni teknolojilere ilişkin bu tür bir anlaşmanın Polonya’nın güvenliği açısından özel bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Dr. Bartosz Jóźwik, Orta Avrupa ülkelerindeki CO2 emisyonları ve ekonomik büyüme konularına da değindi. Uluslararası İktisat Bölümü'nde Erasmus Program Koordinatörü olan Dr. Jóźwik, COVID-19 salgınının Polonya ekonomisi, çevre ve Erasmus hareketlilik programı üzerindeki etkilerine değindi.  Dr. Jóźwik ayrıca Erasmus hareketlilik programının devletler arasındaki ekonomik ve akademik işbirliği açısından önemini de vurguladı.

Webinar’da gerçekleştirilen akademik tartışmayı özetlemek gerekirse, Dr. Bartosz Jóźwik ve Dr. Tomasz Stępniewski, Erasmus Plus öğretim üyesi hareketliliğinin önemine değinerek, İstanbul Gelişim Üniversitesi ve özellikle Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ile işbirliğini geliştirmeye ve derinleştirmeye hazır olduklarını vurguladı.