Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Yüksek Lisans) (Tezsiz)








 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da COVID-19 aşısının piyasaya sürülmesinin 'kabul edilemez derecede yavaş' olduğu uyarısında bulunuyor


Birleşmiş Milletler ofisinin bildirdiğine göre, geçen hafta koronavirüs tablosunda 1,6 milyon yeni vaka ve yaklaşık 24.000 ölüm ile birlikte yoğun bir artış göze çarpmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge aşıların bu salgından kurtulmanın en iyi yolunu sunduğunu fakat bu aşıların piyasaya sürülmesinin oldukça yavaş olduğunu belirtmektedir.


Artış Endişesi

Avrupa, dünyada COVID-19’dan en çok etkilenen ikinci bölge konumundadır; zira toplam ölümler hızla bir milyona yaklaşmaktadır ve vaka sayısı 45 milyonu aşacak gibi görünmektedir.

BM verilerine göre, 80 yaş ve üstü insanlar dışında tüm yaş gruplarında yeni vakalar artmakta ve bu da aşılamanın etkisinin belirtilerini şimdiden yansıtmaktadır.

DSÖ Bölgesel Acil Durum Direktörü Dr. Dorit Nitzan, yalnızca beş hafta önce, Avrupa'da haftalık yeni vaka sayısının bir milyonun altına düştüğünü, ancak şimdi bölgenin durumunun birkaç aydır tespit edilenden daha endişe verici olduğunu belirtmektedir.
Nitzan ayrıca dini tatillerde artan hareketlilik ve toplantılarla ilişkili riskler olduğunu belirterek, ‘’pek çok ülke gerekli olan ek önlemleri hayata geçiriyor ve herkes elinden geldiğince bu durumu sürdürmelidir’’ ifadesini kullandı.
 
Yayılan Varyantlar

Bu arada, COVID-19 varyantları yayılmaya devam ediyor. İlk olarak Birleşik Krallık'ta tespit edilen B.1.1.7 varyantı 50 ülke veya bölgede rapor edildi.

DSÖ, bu varyantın daha bulaşıcı olduğunu ve hastaneye yatma riskini artırabileceğini, yani halk sağlığı üzerinde daha büyük etkiye sahip olduğunu belirtti.

İngiltere'den alınan veriler, COVID-19 aşılarının, aşılamanın Aralık ayında başlamasından bu yana 70 yaşın üzerinde 6.000'den fazla insanın hayatını kurtardığını göstermektedir. Ek olarak, İsrail'den gelen bilgiler Pfizer – BioNTech aşısının ikinci dozdan sonra enfeksiyon, ciddi hastalık ve hastaneye yatıştan korunmada yaklaşık % 90 oranında etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
 
Üretimi hızlandırın

Dr. Kluge, ‘’üretimi artırarak, aşıların uygulanmasının önündeki engelleri azaltarak ve şimdi stoklarımızda bulunan her bir ilaç şişesini kullanarak süreci hızlandırmalıyız’’ diye uyarıda bulundu.

Şimdiye kadar bölge nüfusunun yalnızca % 10'u bir aşı dozu aldı ve yalnızca % 4'ü tamamen aşılandı. Dr. Kluge, ‘’devam eden aşılamaların yetkililere ve halka yanlış bir güvenlik duygusu vermesi riski dikkate alınmalıdır; zira bu durum bir tehlike arz etmektedir’’ ifadesini kullandı.
Dr. Kluge ayrıca, Avrupa çapında hem ‘’sınırları aşan dikkate değer bir dayanışma’’ hem de bazı ülkelerde aşı ‘’stoklamasının’’ olduğuna dair bir ikileme işaret etti.

Dr. Kluge hükümetleri, ihtiyaç fazlası dozları bir küresel aşı dayanışması mekanizması olan COVAX veya ihtiyacı olan ülkelerle paylaşmaya çağırdı.

Kaynak: https://news.un.org/en/story/2021/04/1088862