Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Yüksek Lisans) (Tezli)








 Myanmar: BM Özel Elçisi, Güvenlik Konseyi'nin zamanında desteği ve eyleminin 'son derece önemli' olduğunu söyledi


BM Myanmar Özel Elçisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Güneydoğu Asya ülkesinde Şubat ayındaki askeri darbeden kaynaklanan ve devam etmekte olan kriz karşısında Güvenlik Konseyi'ne, zamanında harekete geçme çağrısında bulunduğunu söyledi.


Konseye verdiği brifingin ardından gazetecilere konuşan Christine Schraner Burgener, Myanmar'daki durumu "çok endişe verici" ve "çok kötü" olarak nitelendirdi.
 
Bölgedeki Gelişmeler Endişe Verici
 
Burgener, darbeden bu yana beş ay içinde yaklaşık 600 kişinin öldürüldüğünü, 6.000 kişinin tutuklandığını ve 5.000 kişinin hala tutuklu olduğunu söyledi. Yaklaşık 100 kişi ise iz bırakmadan “kayboldu”. 
 
Yaklaşık 175.000 kişiyi yerinden eden kriz, ordunun iktidarı ele geçirmesinden ve siyasi liderleri tutuklamasından önce mevcut olan ülke içindeki göç hareketliliğinin sayısını artırmış durumdadır. Yaklaşık 10.000 mültecinin Hindistan ve Tayland'a kaçtığı bilinmektedir.
 
Burgener, “Güvenlik Konseyi'nden zamanında destek ve harekete geçmesini istedim; bu son derece önemli" dedi. "Sağlık sistemi tamamen çöktüğü ve gıda güvenliği de tehlikede olduğu için tüm sivil halk için endişe verici bir durumla karşı karşıyayız." diye ekledi. 
 
Schraner Burgener, durumun devam etmesi halinde gelecek yıl nüfusun yaklaşık yarısının yoksulluk sınırının altında yaşayabileceği konusunda uyardı. 

Burgener, “Konsey'e birlik içinde ve özellikle şiddete karşı konuşma ve siyasi tutsakların mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılması yönünde çağrıda bulundum" dedi. 

Myanmar konusunda Konsey’de birliktelik sağlanması konusundaki eksiklik hakkında kendisine soru sorulan Özel Elçi, büyükelçilerle de ikili görüşmelerde bulunduğunu belirtti. 

Burgener, “Açıkçası birlikte ne yapmaları gerektiği konusunda hepsi aynı pozisyonu paylaşmıyor, ama benim rolüm onları her zaman eyleme geçmeye ve birlik olmaya teşvik etmektir” dedi. 

Schraner Burgener ayrıca Myanmar'da şiddetin arttığını, şiddetin daha önce şiddet görülmeyen bölgelerde de yaşandığını bildirdi.
 
Tartışmalar ve Diyalog

Burgener, şiddetin “ordunun hava saldırılarına maruz kalan veya diğer bölgelerden insanları kendi korumaları altında tutan etnik silahlı örgütlerden kaynaklandığını ve bu nedenle tüm paydaşlarla kapsayıcı bir diyalog kurulmasının önemli olduğunu düşündüğünü” belirtti.

“Barışçıl bir çözüm bulmak konusunda ülkedeki genel sorunu nasıl çözebileceğimizi tartışmak için hemen hemen her etnik silahlı örgütle temas halindeyim. Ve eminim ki konuşmak her zaman şiddetten daha iyidir”

Schraner Burgener Cuma günü BM Genel Kurulu'na brifing verecek ve bölgedeki çalışmalarını sürdürecektir. Burgener geçtiğimiz günlerde Jakarta'da ordu komutanıyla "açık bir tartışma" yaptığını ve görüşmelerin devam etmesini umduğunu söyledi.

"Açıkçası, insanlar beni tanıdığı için ordu komutanının bugünlerde beni Myanmar'da görmek istemeyeceğini tahmin edebiliyorum ve insanlar muhtemelen benim varlığımdan çok cesaretlenecekler; bu yüzden bu durumun ordunun çıkarına olmadığını düşünüyorum" dedi. “Ama onlarla iletişim kurabilmem en önemli husustur. Ve yakında tekrar bir diyalog başlatabilmek için onlarla tekrar iletişime geçeceğim.”
 
Genel Kurul Tasarısı

BM Genel Kurulu Cuma günü New York'ta ordunun ölümcül güç ve şiddet kullanmasını kınayan ve Özel Elçi ile bölgesel bir birlik olan ASEAN'ın (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) çabalarını destekleyen bir tasarıyı kabul etti.

BM'de 193 Üye Devletten 119’u karar lehinde oy kullanırken, Beyaz Rusya ret oyu verdi ve 36 ülke çekimser oy kullandı.

Oylamadan önce konuşan Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır, ülkelerin Myanmar'daki kötüleşen duruma tanıklık ettiğini söyledi.

Bozkır, "Sivil yönetimin çöküşünden keyfi tutuklamalara ve ordunun sivillere yönelik ayrım gözetmeyen saldırılarına kadar Myanmar, hizmet etmeyi taahhüt ettiğimiz insanlar için güvenli bir yer değil. Kötüleşen siyasi durumun bir sonucu olarak insani ihtiyaçlar artıyor” dedi.

Bozkır ayrıca, Myanmar'dan Bangladeş'e sığınan bir milyondan fazla Rohingya mülteciyi de etkilediğini söylediği krizin daha geniş etkilerine de dikkat çekti.

Bozkır, “Vatandaşlık ve seyahat özgürlüğü haklarının desteklenmesi gerekiyor. Nihai hedef gönüllü, onurlu ve güvenli dönüş, ancak bu Myanmar'daki koşulların hızla iyileşmesine bağlı” dedi.

Genel Kurul Başkanı, uluslararası toplumun Myanmar halkına destek ve ülkede barış ve istikrar için birlik olmaya devam etmesi gerektiğini belirtti.

Bozkır, “Şiddet ve kan dökme üzerine kurulmuş bir sistem ayakta kalamaz” dedi. Ayrıca, “Ordunun sahadaki olumsuz gidişatı tersine çevirmesi, kendini kısıtlaması ve kendi halkının iradesine saygı duyması için çok geç değil” diye ekledi.
   
 
Kaynak