Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Yüksek Lisans) (Tezli)








 BM Güvenlik Konseyi, Myanmar'daki Darbe Konusunda Açıklamada Bulundu


Güvenlik Konseyi, Myanmar’ın demokratik geçiş sürecine "sürekli destek" sözü vererek Aung San Suu Kyi'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu.


BM Güvenlik Konseyi Perşembe günü bir basın açıklaması yayınlayarak Myanmar'daki darbe konusundaki “derin endişelerini” belirtti ve ülkenin seçilmiş lideri Aung San Suu Kyi ve Devlet Başkanı Win Myint'in derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.
 
Güvenlik Konseyi üyeleri, Pazartesi günü bir askeri cuntanın kurulmasının ardından sivil yönetimin sona erdirilmesi ve yeni seçimlerden önce bir yıllığına iktidarın ele geçirildiğinin ilan edilmesi sonrası "ülke içinde demokratik geçişe desteğin devam etmesi gerektiğini vurguladılar".
 
Tüm tutukluları serbest bırakın
 
Perşembe günü yapılan açıklamada "tutuklananların derhal serbest bırakılması" çağrısında bulunulmakta ve "demokratik kurumları ve süreçleri sürdürme, şiddetten kaçınma ve insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne tamamen saygı göstermenin gerekliliği’’ vurgulanmaktadır.
 
Çarşamba günü, Suu Kyi, yasadışı olarak ithal edildiği iddia edilen ‘’telsizler’’ bulundurmakla suçlandı ve gözaltına alındı. Askeri cunta, demokratik olarak seçilmiş hükümeti, Ulusal Demokrasi Birliği’ni iktidara taşıyan son seçimlerdeki hile iddialarını soruşturmamakla suçladı.
 
Facebook engellendi
 
Açıklamada ayrıca sivil toplum, gazeteciler ve diğer medya çalışanlarına getirilen kısıtlamalardan duyulan endişelerin yanı sıra "BM yardım uçuşlarının yeniden mümkün hale getirilmesi suretiyle ihtiyaç sahibi tüm insanlara" insani yardım çağrısı yapıldı.
 
Myanmar’ın askeri yöneticilerinin, Perşembe günü ülke genelinde Myanmar’ın 54 milyon vatandaşının yaklaşık yarısı tarafından birincil bilgi kaynağı olarak kullanılan Facebook'a erişimi birkaç gün boyunca engellediği bildirildi. Sosyal medya devi, yetkilileri internet bağlantısını yeniden aktif hale getirmeye çağıran bir bildiri yayınladı.
 
Rakhine'de "temel nedenler"
 
Konsey bildirisi ayrıca, 2017'deki acımasız bir askeri baskının ardından ağırlıklı olarak Müslümanlardan oluşan yüz binlerce Rohingyanın hayatlarını kurtarmak için kaçtığı "Arakan eyaletindeki krizin temel nedenlerinin" ele alınması gerekliliğini de yinelemektedir.
 
Açıklama, "yerlerinden edilmiş kişilerin güvenli bir şekilde özgür iradeleriyle sürdürülebilir ve onurlu bir şekilde geri dönmesi" için gerekli koşulların oluşturulmasını talep etmektedir.
 
Açıklama, "Güvenlik Konseyi üyeleri, Myanmar'ın egemenliğine, siyasi bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve birliğine olan güçlü bağlılıklarını yeniden teyit etmektedir" ifadeleriyle son bulmaktadır.
 
Darbe "kesinlikle kabul edilemez" – Guterres
 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Çarşamba günü Washington Post tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen bir oturum sırasında yaptığı açıklamada, BM'nin "bu darbenin başarısız olmasını sağlamak için" uluslararası toplumu harekete geçirmeye çalışacağını söyledi.
 
"Normal bir şekilde gerçekleştiğine inandığım seçimlerden sonra bu durum kesinlikle kabul edilemez. Ve uzun bir geçiş döneminden sonra, seçimlerin sonucunu ve halkın iradesini tersine çevirmek kesinlikle kabul edilemez ”.
 
BM Genel Sekreteri, "Umarım demokrasi Myanmar'da tekrar ilerleme kaydedebilir" dedi. Ancak bunun için tüm tutukluların serbest bırakılması ve anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi gerekmektedir ve umuyorum ki uluslararası toplum bir araya gelebilecektir ".
 
Kaynak: https://news.un.org/en/story/2021/02/1083852