Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İngilizce) (Yüksek Lisans) (Tezli)








 TBMM “Unutulma Hakkını” Araştırdı




Son yıllarda dünyada en çok konuşulan hukuki terimlerden biri unutulma hakkı. Konu Meclis gündemine de geldi. Meclis'in unutulma hakkına ilişkin yaptığı araştırmada, ismini yeni kazanmış olmasına rağmen kavramın hukuk sisteminde önemli etki yaptığına ve vatandaşların bu hakkı kullanma talebinin artacağına değinildi.
Raporda, "Kişinin kendisi ya da üçüncü bir kişi tarafından paylaşılan, uzun süredir kullanılmadığından hukuksal fayda taşımayan veya artık ilgisiz olarak kabul edilen kişisel verilerin istek üzerine veya otomatik olarak dijital ortamdan silinmesidir" olarak ifade edilen unutulma hakkına ilişkin talebin vatandaşlar arasında yaygınlaşacağını öngörülüyor.

Unutulma Hakkı Türk Hukukunda Açıkça Düzenlenmedi
Milliyet'in haberine göre, unutulma hakkı Türk hukukunda henüz açıkça ve ismen düzenlenmedi. Ancak BM, Avrupa Konseyi, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşların düzenlemeleri incelendi.
 
Raporda unutulma hakkına ilişkin ifade ve basın özgürlüğü, toplumun bilgi alma ile kişilik hakkı, özel yaşama saygı ve unutulma hakkı arasında adil bir denge sağlanarak her somut olayda mahkemelerce karar verileceği kaydedildi.
 
 
Unutulma ve Bilgi Alma Hakkı Arasında Denge Vurgusu
Anayasa Mahkemesi'nin de bu alandaki kararlarına işaret edilen raporda, "AYM, başta anayasa olmak üzere normatif düzenlemeleri yorumlayarak unutulma hakkı kavramını tanımlamış, kavramın hukuk sistemi içerisindeki yerini ve kapsamını açıklamıştır" ifadeleri kullanıldı.
Raporun sonuç bölümünde ise, "Teknolojik gelişmelerle unutulma hakkının mevzuatlarda detaylı olarak düzenleneceği öngörülmektedir" denildi.
 
Haber Kaynağı için buraya tıklayabilirsiniz.