Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Psikoloji (Yüksek Lisans) (Tezsiz)








 Suçluluk Psikolojisi


İnsanlar doğaları gereği yanlış davranışlarda bulunduklarında veya bilinçli/bilinçsiz başka birisine zarar verdiklerinde suçluluk ve pişmanlık hissederler. İnsanların sebep oldukları olayın sonucunda hissettikleri duygular ise suçluluk psikolojisi adı altında ele alınabilir.


Suçluluk Psikolojisi 

İnsanlar doğaları gereği yanlış davranışlarda bulunduklarında veya bilinçli/bilinçsiz başka birisine zarar verdiklerinde suçluluk ve pişmanlık hissederler. İnsanların sebep oldukları olayın sonucunda hissettikleri duygular ise suçluluk psikolojisi adı altında ele alınabilir 1. 

Suçluluk psikolojisi çocukluktan itibaren öğrenilen duygusal bir uyarı sistemidir. Bu uyarı sisteminin elbette bir amacı vardır. Yaptığımız yanlış davranışı, bu davranışın olası sonuçlarını, diğer insanları nasıl etkilediğini bize göstermektir. Bunu şöyle yorumlayabiliriz, suçluluk duygusu aynı hatayı tekrar yapmamamız için bizi uyaran sağlıklı bir duygudur 2.

Suçluluk Psikolojisi Belirtileri

-Kişi gerçekleşmiş veya ileride gerçekleşebilecek olaylara karşı kendisini sorumlu hissedebilir.

-Çevresindeki insanların dikkatini başka yöne çekmek veya onları oyalamak isteyebilir.

-Kişi çevresindekilerin söylediklerini devamlı inkar edebilir ve gergin hissedebilir. 

-Kişi etrafında gerçekleşen olaylar karşı daha hassas olabilir ve tepkiler gösterebilir 1.

Suçluluk Psikolojisi Nasıl Yenilir?

Suçluluk duygusunu azaltmanın ve bu psikolojiden çıkabilmenin en önemli yolu herkesin hata yapabileceğini fark etmek ve kimsenin mükemmel olmadığını bilmektir. İnsanlar hatalar yapabilir, yanlış kararlar verebilir, bu davranışlarını telafi edebilir. Ayrıca unutmamak lazım ki yapılan hatayı geri almak mümkün değildir. Bu sebeple yaşananları kabullenerek ve telafi etmeye çalışarak kendimizi daha iyi hissetmemiz mümkündür. Bunun yanı sıra yapılan hatalardan ders çıkararak hayatın doğal akışında kabullenmek de psikolojik iyi oluşumuza katkı sağlayacaktır 1.

 Arş. Gör. Simay Yılmaz

1- https://www.sonepsikoloji.com/sucluluk-psikolojisi-ve-belirtileri-nedir/

2- https://www.yasantipsikoloji.com/kisisel-gelisim/sucluluk-duygusuyla-basa-cikmak