Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Psikoloji (Yüksek Lisans) (Tezsiz)








 Sağ Kalma Suçluluğu (Survivor’s Guilt)




Kişinin travmatik bir olaydan sağ çıkması ile birlikte yanlış bir şey yaptığını düşünmesi durumu sağ kalma suçluluğu veya suçluluk psikolojisi olarak bilinmektedir. Bu durum travmatik yaşantılara karşı görülen yaygın bir tepkidir. Ayrıca travma sonrası stres bozukluğunun gelişmesinde etkili olan belirtilerden biridir. 

Sağ kalma suçluluğu olarak bahsettiğimiz zihinsel durum, bir arkadaşınızla eğlenceli bir aktivite yaparken bir yerini kırması gibi küçük bir olaydan ortaya çıkabileceği gibi başkalarının hayatını kaybetmesi ama sizin sağ çıkmanız gibi büyük bir olayda da ortaya çıkabilir. İkinci durumda bahsettiğimiz olay elbette daha yoğun suçluluk duygusuna yol açabilir. Hayatta kalma suçluluğuna yol açabilecek diğer olaylar arasında; trafik kazaları, covid-19 salgını sonucu gerçekleşen kayıplar, toplu silah saldırıları ve elbette doğal afetler yer almaktadır 2. 

Sağ Kalan Suçluluğu ile Nasıl Baş Edebiliriz?

Yukarıda bahsettiğimiz şekilde belirtiler deneyimliyorsanız bu konuda uygun tedaviyi almanız oldukça önemlidir. Suçluluk duyguları yalnızca psikolojik sağlığınızı kötü etkilemekle kalmaz aynı zamanda yaşam kalitenizi de etkiler ve travma sonrası stres bozukluğu belirtileri ile birlikte görülüyorsa ciddi riskler oluşturabilir. Uzmanlar sağ kalma suçluluğu duyguları ve düşünceleri ile mücadele etme noktasında Bilişsel Davranışçı Terapi’nin özellikle etkili olabileceğini belirtmektedir. Bilişsel Davranışçı Terapi ile suçluluk duygularına katkıda bulunan olumsuz otomatik düşüncelerinizi keşfedebilir ve bunlar üzerine terapistiniz ile çalışabilirsiniz.
 
Kaynak
  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Sa%C4%9F_kalma_su%C3%A7lulu%C4%9Fu#:~:text=Sa%C4%9F%20kalma%20su%C3%A7lulu%C4%9Fu%20(veya%20su%C3%A7luluk,genellikle%20ki%C5%9Fi%20kendini%20su%C3%A7lu%20hisseder.
  1. https://www.uplifers.com/baskalari-aci-cekerken-hayatta-kalmanin-suclulugu-survivors-guilt-nedir/