Havacılık psikolojisi, psikolojideki ilke ve tekniklerin havacılık sektöründeki özel durumlara ve sıkıntılara uygulanması ile ilgilenen psikolojinin bir alt alanıdır 1. Havacılık psikolojisi güvenli, verimli ve konforlu hava yolculuğu için çeşitli psikolojik bakış açılarının ve becerilerinin kullanımı ile özel olarak ilgilenmektedir 2. Süreç içerisinde klinik ve organizasyonel psikoloji ile yakından ilgili olan havacılık psikolojisi yolcuların, havayolu çalışanlarının ve mürettebatın genel anlamda psikolojik süreçlerini kapsayacak şekilde genişlemiştir 2.
Bir havacılık psikoloğunun işinin kapsamına bakılınca, pilotlar dahil olmak üzere tüm hava yolu personelinin seçimi süreci, havayolu sektöründeki oluşabilecek sorunları ele almak, uçuş ekibinde çalışan elemanların değerlendirilmesi, onlara danışmanlık yapılması, yolcuların tutum ve davranışlarının anlaşılması, psikolojik destek vermek, uçuş ekibi çalışanları arasındaki takım içi iletişimi güçlendirmek ve yolcularla etkileşimi incelemek gibi pek çok konuyu içermektedir 3.
Psikolojinin Diğer Alt Dalları ve Havacılık Psikolojisi
Psikoloji bilim dalı geniş alt alanları ile birlikte Birinci Dünya Savaşından günümüze kadar gelişmekte olan Havacılık psikolojisi alt alanına katkıda bulunmaya devam etmiştir. Bu alt alanlardan en çok katkı sunanlardan bazıları: endüstri ve örgüt psikolojisi, klinik psikoloji, sosyal psikoloji şeklinde sıralanabilir. Bunların dışında psikopatoloji, davranış psikolojisi, biyopsikoloji, sağlık psikolojisi ve kültürlerarası psikoloji de çalışmaları ile havacılık psikolojisi alanına katkıda bulunmaktadır 3.
Kaynakça
1. Nazım, A. T. A. Türkiye’de Havacılık Psikiyatrisi ve Psikolojisi. Mersin Üniversitesi
Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, 11(1), 160-172.
2. Bor, R., Eriksen, C., Oakes, M., & Baum, P. (2013). Aviation psychology. Principles
and practice of travel medicine, 315-327.
3. Birsel, M. Aviation Psychology: Constructs, Research and Practices.