Deprem anında korku ve dehşet yaşanır, kişinin başka bir şeye odaklanması ise mümkün olmaz. Deprem anında sıklıkla verilen tepkiler arasında; gerçek dışılık hissi, yabancılaşma, tepkisizlik şeklinde görülebilir. Deprem sonrasında ise kişi bazen deprem anı ve sonrasında olanları hatırlamakta zorluk yaşayabilir, aynı zamanda dünyaya ve kendisine yönelik düşünceleri etkilenebilir. Örneğin kişi “Güvendeyim.” inancı “Her an kötü bir şey olabilir.” inancına dönüşebilir.
Deprem travmatik bir doğa olayıdır. Diğer travmatik doğal afetler gibi deprem de bazı psikiyatrik rahatsızlıklar ile ilişkili olabilir. Bunların başında akut stres bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğu gelmektedir. Kişi deprem sonrasında olayla ilgili rüyalar, istenmeyen anılara dönüşler, olayı yeniden yaşıyormuş gibi hissetme, fizyolojik düzeyde uyarılma, depremi hatırlatan olay ve durumlardan kaçınma gibi tepkiler deneyimleyebilir. Bu yaşantılara ayrıca çabuk öfkelenme, uyku bozukluğu, çabuk irkilme tepkisi, içe kapanma gibi tepkiler de eşlik edebilir.
Deprem gibi doğal bir felaket yaşayan insanlarda akut stres bozukluğu veya travma sonrası stres bozukluğu görülmesi durumunda bir uzmana danışılmasında fayda vardır.
KAYNAKÇA için buraya tıklayabilirsiniz.