Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Psikoloji (Yüksek Lisans) (Tezsiz)








 Biyopsikososyal Yaklaşım Nedir?


Biyopsikososyal yaklaşım, sağlıklı olmak veya hastalık/psikolojik bozukluk durumlarını ele alırken 3 temel bileşeni bir bütün olarak ele almaya odaklanır. Bunlar: biyolojik, psikolojik ve sosyal yapısallığın birbirlerinden ayrı düşünülemeyeceğinin temel alınmasıdır.


Biyopsikososyal Yaklaşım Nedir?
Biyopsikososyal yaklaşım, sağlıklı olmak veya hastalık/psikolojik bozukluk durumlarını ele alırken 3 temel bileşeni bir bütün olarak ele almaya odaklanır. Bunlar: biyolojik, psikolojik ve sosyal yapısallığın birbirlerinden ayrı düşünülemeyeceğinin temel alınmasıdır. 1,2
Biyopsikososyal yaklaşımı klinik uygulama açısından, hastayı veya danışanı değerlendirirken hikayesini, ailesel ve sosyoekonomik durumunu, yaşam koşullarını ve eğitim durumu gibi birçok faktörü göz önünde bulundurmakla birlikte kişinin biyolojik, psikolojik ve sosyal durumlarını da bütünleşik şekilde ele alarak kişiye gerekli tedavi ve bakımın sağlanması olarak düşünebiliriz. Kısacası kişinin sahip olduğu hastalığın fizyolojik değişkenlerle bağlantılı olmasının yanı sıra sosyal ve psikolojik etkenlerin de etkili olabileceği bir durum olarak ele almak gerekir. 3
Yapılan bir çalışmada biyopsikososyal modelin işlevsel olan yanları özetlenmiştir. Bunlar:3
-Mantıksal düzeyde tutarlıdır.
-Spesifik şekilde davranışsaldır.
-Deney temelli bir modeldir.
-Teknik açıdan uygulanabilir bir modeldir ve tekrarlanabilir.
-Teorik anlamda işeyebilecek bir konsepte sahip bir modeldir.

Arş. Gör. Simay Yılmaz
 
KAYNAKÇA
  1. AKTÜRK, H. (2019) Kısa Başlık: RUH SAĞLIĞI.
  2. Oral, M. ve Tuncay, T. (2012). Ruh sağlığı alanında sosyal hizmet uzmanlarının rol ve sorumlulukları. Toplum ve Sosyal Hizmet, 23(2), 93-114.
  3. KORUCU, K. S., SÖYLEMEZ, Ş. Ç., & OKSAY, A. (2021). Biyopsikososyal Yaklaşım ve Gelişim Süreci. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi12(30), 689-700.