12 Temmuz 2021 Pazartesi
Odyoloji Bölümünde Laboratuvar Olanakları Nelerdir?
Odyoloji, işitme ve denge bozukluklarının tanılanması ve rehabilitasyonunun sağlanması, tanısı konulan bu bozuklukların önlenmesi ile ilgilenen bir disiplindir. Odyoloji bölümü ise işitme ve denge kayıplarının erken teşhis edilmesi ve uygun tedavinin rehabilitatif yaklaşımla gerçekleştirilmesinde yetkin bireyler yetiştiren bölümdür.
Odyoloji bilimi çeşitli test bataryalarını (Saf Ses Odyometri, Konuşma Odyometrisi, Serbest Alan Odyometrisi, Oyun Odyometrisi, Görsel Şartlandırılmış Odyometri, Timpanometri, Akustik Refleks Testi, Östaki Tüp Fonksiyon Testi, Refleks Decay, Otoakustik Emisyon Testleri, İleri Elektrofizyolojik Testler, VNG, Kalorik Test, V-HIT kullanarak çocuk ve yetişkin bireylerin işitmelerinin normal seviyede olup olmadığını, eğer duymada problem yaşıyorlarsa işitme sistemindeki problemin nereden kaynaklandığını ve ne düzeyde olduğunu ayrıca uygun amplifikasyon (işitme cihazları veya koklear implantlar) ve işitsel rehabilitasyon ile işitmenin; baş dönme şikayeti ile gelen hastaların uygun vestibüler test ekipmanları ile değerlendirilmesi, problemin kaynağı (periferik veya santral patoloji olması) ve probleme uygun egzersizler verilerek uygun vestibüler rehabilitasyon sürecini başlatır.
İşitme Testleri
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Laboratuvarında erişkin ve çocuk hastalarda detaylı işitme değerlendirmesi, denge değerlendirmesi/rehabilitasyonu ve yenidoğan işitme taraması eğitimleri yapılabilmektedir.
· Saf ses odyometrisi
· Konuşma odyometrisi
· Akustik İmmitansmetri
· Otoakustik Emisyon
· Elektrofizyolojik Ölçümler: İşitme siniri ve beyindeki işitme merkezlerinde oluşan yanıtlar elektrotlar yardımı ile görüntülenmektedir.
· Otomatik ABR ile işitme taraması
· REM Cihazı: gerçek kulak ölçümleri yapılarak uygun amplifikasyon sağlar.
· Tinnitus (Kulak Çınlaması) Değerlendirmesi
· Denge Bozukluğu Değerlendirmesi
Vestibüler Sistem Test Bataryaları
· Videonistagmografi (VNG)
VNG denge bozukluklarının detaylı bir şekilde araştırılması için geliştirilmiş farklı alt grup testlerden oluşan bir sistemdir. Alt testler (okülomotor testler, pozisyonel testler ve kalorik test) ile denge sistemimizi oluşturan vizüel, vestibüler ve santral sistemleri değerlendirilerek görsel bilgi ile kulaktaki denge merkezi arasındaki bağlantı yollarını değerlendirilmesini içerir.
· Video Evoked Miyogenic Potansiyeller (VEMP)
· Video Head Impulse Testi (V-hit)
Tüm bu değerlendirmeleri yapan, odyoloji biliminin lisans mezunları olan odyologlardır. Odyoloji, işitme ve denge bozukluklarının tanılanması ve rehabilitasyonunun sağlanması, tanısı konulan bu bozuklukların önlenmesi ile ilgilenen bir disiplindir. Odyoloji bölümü ise işitme ve denge kayıplarının erken teşhis edilmesi ve uygun tedavinin rehabilitatif yaklaşımla gerçekleştirilmesinde yetkin bireyler yetiştiren bölümdür.