Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Odyoloji (Yüksek Lisans) (Tezli)








 Koklear implant yetişkinler için daha sık önerilmelidir


İşitme kaybı dünya çapında milyonlarca insanı etkiliyor. İşitme uzmanlarından oluşan bir komite, koklear implantların orta, ileri veya çok işitme kaybı olan yetişkinlere mevcut uygulamaya göre çok daha sık önerilmesi gerektiğini vurgulayan yeni bir dizi tavsiye yayınladı. Yazarlara göre, böyle bir değişiklik birçok kişinin yaşam kalitesini iyileştirebilir.


Uluslararası bir işitme uzmanı grubu, mevcut uygulamadan çok daha sık; orta, ileri veya çok işitme kaybı olan yetişkinlere koklear implant uygulanması gerektiğini vurgulayan yeni bir dizi tavsiye yayınladı. Grup, önerilerin bu tür cihazların kullanımını artırmaya yardımcı olmasını ve dünya çapında milyonlarca kişinin işitme ve yaşam kalitesini potansiyel olarak iyileştirmesini umuyor.

27 Ağustos 2021’de JAMA Otolaryngology'de yayınlanan fikir birliği bildirisi, bir düzineden fazla ülkeyi temsil eden kulak burun boğaz hekimi ve odyologdan oluşan 31 kişilik bir panel tarafından geliştirildi. St. Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Profesör Lindburg ve Kulak Burun Boğaz-Baş-Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı başkanı MD Craig A. Buchman paneli yönetti.

Kulak burun boğaz ve odyologlardan oluşan işitme uzmanları komitesi, yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek kadar şiddetli işitme kaybı yaşayan tahmini 50 milyon kişinin koklear implantlardan yararlanabileceğini söyledi. 

Buchman, "Koklear implantlar 1985'ten beri Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanmış olsa da, onlardan fayda görebilecek yetişkinlerin %10'undan azı aslında bu cihazlardan birini alıyor" dedi. “Koklear implantların yalnızca ileri derecede işitme kaybıyla doğan küçük çocuklar için olduğu konusunda yanlış bir kanı olabilir. Ancak bu cihazlar, daha sonraki yaşamlarında işitme kaybı yaşayan yetişkinler için son derece etkili olabilir. Örneğin telefonda konuşmakta güçlük çeken yetişkinler muhtemelen koklear implant adayıdır.”

Koklear implantlarla ilgili bilimsel literatürün gözden geçirilmesinin ardından ulaşılan öneriler, her iki kulakta orta, ileri veya çok işitme kaybı olan yetişkinler için yedi kategoriyi kapsamaktadır. Bu kategoriler:
  • Koklear implantlar hakkında farkındalık.
  • İşitme kaybını teşhis etmek için en iyi uygulama yönergeleri.
  • Koklear implant cerrahisi için en iyi uygulama kılavuzları.
  • Koklear implantların klinik etkinliği.
  • Koklear implant cerrahisi sonrası sonuçlarla bağlantılı faktörler.
  • İşitme kaybı, depresyon, sosyal izolasyon ve demans arasındaki ilişki.
  • Koklear implantlar için maliyet etkileri.
 
İşitme kaybı, sosyal izolasyon, depresyon ve bunama ile ilişkilendirilmiştir. Bu sorunlarda işitme kaybının rolünü anlamak için araştırmalar devam etse de, Buchman ve meslektaşları güçlü kanıtların işitmeyi iyileştirmenin yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini öne sürdüğünü söyledi.

"Araştırma, işitme kaybının demans için en büyük değiştirilebilir risk faktörü olduğunu gösteriyor ve koklear implantlar belki de bu riski azaltabilir" dedi. "Bu tavsiyelerin sonunda resmi klinik uygulama kılavuzlarına yol açacağını umuyoruz. Bu tür kılavuzlar, dünya çapında koklear implantlara erişimi artırabilir, bakımdaki eşitsizlikleri giderebilir ve işitme kaybı yaşayan yetişkinler için daha iyi işitme ve yaşam kalitesi sağlayabilir.”