Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Odyoloji (Yüksek Lisans) (Tezli)








 İmmitansmetrik Ölçümler ve Yorumlama Etkinliği


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Kulübü tarafından “İmmitansmetrik Ölçümler ve Yorumlama Etkinliği ” adlı söyleşi gerçekleştirildi. Uzman Odyolog Ayhan Admış’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlik 9 Nisan 2021 tarihinde saat 11.00 – 12.00 arasında, Google Meet üzerinden online olarak gerçekleştirildi.


   İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Kulübü üyelerinden öğrencimiz Çağla Ruşen Kısa’nın moderatörlüğünü yaptığı etkinliğimizin açılış konuşmasını, Odyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Selva Zeren gerçekleştirdi ve sözü Uzman Odyolog Ayhan ADMIŞ’a bıraktı.

   Uzman Odyolog Ayhan ADMIŞ sözlerine akustik immitansmetrinin klinikteki önemini vurgulayarak başladı. Akustik immitansmetri ile kulak zarı, kemikçik zincirin durumu, östaki borusu, endolenfatik hidrops, semisirküler kanal dehissansı gibi patolojiler, koklear ve retrokoklear patolojiler ile ilgili bilgi alırız. Ayrıca objektif tinnitus hakkında da bilgi verir diyerek sözlerine devam etti.

   Admış, Timpanometrinin çalışma sistemi konusunun üzerinde durdu. Timpanometrinin TDH 39 kulaklık ve probdan oluştuğunu belirtti. Timpanometri testi kulak kepçesi arka ve yukarı çekilerek prob yerleştirilir ve 226 Hz prob ton kullanılır, dedi. Timpanometri bulgularından orta kulak basıncını, admitans, kompliyans kavramlarını, kulak kanalı hacmini ve gradienti anlattı.

   Timpanometri testi normatif değerleri ve timpanogram tipleri hakkında bilgilendirme yaptı. Tip A, Tip B, Tip C, Tip As, Tip Ad, Tip D, Tip E timpanogramların görsellerini, özelliklerini, hangi patolojilerde karşılaşılabileceğini anlattı. Bebeklerde 1000 Hz prob tone kullanılması gerektiğini belirtti.

Timpanogram-odyogram analizleri hakkında konuştu. Çeşitli patolojilerde odyogram ve timpanogram örnekleri gösterdi. Valsalva ve Toynbee manevralarından, nasıl yapılacaklarından ve sonuçlarının nasıl yorumlanacağından bahsetti. Akustik Refleks ölçümünü, fistül testini, refleks arkını, sağ-sol ipsi ve contra yollarını anlattı.

  Metz Rekruitment ve Refleks Decay testlerinden bahsederken; Metz Rekruitment testinin koklear patolojilerin teşhisinde, Refleks Decay testinin ise retrokoklear patolojilerin teşhisinde yol gösterici olabileceğini belirtti.

   Uzman Odyolog Ayhan Admış konuşmasını sonlandırırken; akustik refleks testi, refleks decay testi ve metz rekruitment yorumunun koklear ve retrokoklear patoloji ayrımında güvenilir bilgi veren kısa süreli testler olduğu bilgisini verdi. Öğrencilerimiz için oldukça verimli bir etkinlik gerçekleştirilmiş oldu.

  Odyoloji Kulübü’nün düzenlediği bu etkinliğin sonuna gelirken Bölüm Başkanımız, Bölüm araştırma görevlilerimiz ve öğrencilerimiz konuşmacımız Uzman Odyolog Ayhan Admış’a teşekkürlerini sundular. Böylelikle katılım sağlayan tüm öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz tarafından verimli geçen etkinliğimiz sona erdi.