Odyoloji Bölümü Araştırma Görevlilerinin Odyoloji bilimine yönelik sunumlarıyla gerçekleştirilen seminer sunumları bahar dönemi sonuna kadar devam edecektir.
Seminer sunumları bu hafta Arş. Gör. Azize KÖSEOĞLU’nun “Santral İşitsel İşlemleme Bozuklukları (SİİB)” konulu sunumuyla başladı.
Arş. Gör. Köseoğlu, Santral işitsel işlemleme nedir?, Santral İşitme Sisteminin Fonksiyonları, Tarihsel gelişimi, SİİB’nin etiyolojisi ve prevalansı, SİİB’da görülen belirtiler, SİİB değerlendirmesi, tanı ve tedavi yöntemlerinden bahsetti.
Çocuklarda santral işitsel işlemleme bozukluğu değerlendirmesi yapılmadan önce çocuğun yaşı, periferal işitmesi, dil yeterliliği, bilişsel kapasite, fonoloji/sesletim, nörolojik ya da diğer problemlere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Köseoğlu, tanılama ekibinde odyologlar başta olmak üzere multidisipliner bir çalışma gerektiğini söyledi.
“Santral işitsel işlemleme bozukluğunda konuşmayı anlamada güçlük, söylenenlerin sık sık tekrar edilmesini istemek, dikkatin kolayca dağılması, gürültüde anlamada zorluk, sesin nereden geldiğini tayin etmede zorluk, okuma, yazma ve imla problemi gibi belirtiler görülebilir. Diğer nöro-gelişimsel hastalıklar ile benzer semptomlar sergileyen SİİB tanısı, özellikle çocukluk çağında görülen benzer semptomlar gösteren diğer hastalıklarla karışabilir, bu yüzden de tanılamak güçtür. Ayrıntılı alınan bir anamnezden, ölçeklerden, davranışsal testlerden ve elektrofizyolojik testlerden yararlanılır ancak ulusal ya da uluslararası standart bir tanı protokolü yoktur.” diyerek sözlerine devam eden Köseoğlu sunum sonunda dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.
Seminere Dekan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel BARUT, Odyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Selva ZEREN, Odyoloji Bölümü Öğretim Görevlileri ve Araştırma Görevlileri katıldı, sunum sonunda konuya ilişkin soruları ve sundukları katkılar ile verimli geçen seminer sona erdi.