Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Odyoloji (Yüksek Lisans) (Tezli)








 14 Mart Tıp Bayramı Etkinliği


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi 14 Mart Tıp Bayramını kutladı.


Sağlık Bilimleri Fakültesi adına Odyoloji Bölümü tarafından düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı Etkinliği 14.03.2022 tarihinde saat 14:00’da uzaktan erişim ile gerçekleştirilmiştir. Etkinliğe 91 öğretim elemanı ve öğrenci katılmıştır. Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel BARUT ve Prof. Dr. Kadircan KESKİNBORA’nın konuşmacı olarak katıldıkları etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başladı.

Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel BARUT “14 Mart Tıp Bayramı” başlıklı konuşmasına ülkemizde tıp eğitiminin tarihi gelişimini anlatarak başlamıştır. Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane 1843 yılında ilk mezunlarını vermiştir. 1909 yılında Dr. Cemil Topuzlu Dekanlığında açılan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, 1912 yılında Trablusgarp ve Balkan savaşları ve 28 Temmuz 1914 tarihinde Birinci Dünya Savaşı nedeni ile eğitime 6 ay ara vermek durumunda kalmış, hatta çalışkan ve başarılı öğrencilerini Kafkas Cephesi’ne göndermiştir. 3 Kasım 1914 tarihinde 765 tıbbiyeli öğrenci gönüllü olarak Çanakkale Cephesi’ne katılmıştır. Bu durumda tıbbiye 1921 yılında mezun verememiştir. Ruhları şad olsun.

Dr. Hikmet BORAN 1922 yılında Askeri Tıbbiyeden mezun olmuştur. Tıbbiyeli Hikmet Sivas Kongresine Darülfünun temsilcisi olarak katılmıştır. Kendisinin önderliğinde Askeri Tıbbiyede  işgale karşı direnişi başlatmak amacı ile Türk bayrağının asılması ile ilk Tıp Bayramı kutlaması 14 Mart 1919 tarihinde yapılmıştır. 14 Mart Tıp Bayramı “Sömürgecilere Karşı Bağımsızlık Bayrağı Açan Tıp Görevlilerinin” Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksel BARUT konuşmasına Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Milletin esaretten kurtuluşu, egemen ve bağımsız olarak topraklarımızda yaşayabilmesi, ancak azimkâr ve namuslu ellerin milleti kısa ve doğru yoldan haklarını korumaya ve bağımsızlığa sevki ile kabil olacaktır... “ sözleri ile son verdi.

Prof. Dr. Kadircan KESKİNBORA “İbn Sina Mirasının Yeniden Gözden Geçirilmesi” başlıklı konuşmasına bu özel günde davet edilmekten duyduğu memnuniyeti belirterek başladı. İbn Sina’nın yaşam öyküsü ile başladığı konuşmasına eğitim ve entelektüel altyapsıını açıklayarak devam etti. İbn Sina’nın bilimsel alandaki çalışmalarını özellikle astroloji ve tıp aalanında yaptığından bahsedildi. Tıp alanında el-Kânun fi’t-Tıbb ve Şifa isimli eserlerinin yazım sürecinden bahsettikten sonra Doğu filozofları üzerinde olduğu kadar Hıristiyan filozoflar üzerinde de feksefik etkisi olduğu anlatıldı.
Prof. Dr. Kadircan KESKİNBORA tarafından yazılan bölümlerin de yer aldığı “Revisiting Ibn Sina's (Avicenna) Heritage” isimli kitabın bölümlerinin tanıtımı ile konuşma sona erdi.

Biz doktorlar bu tarihin ve Cumhuriyetin seyircisi değil bekçisiyiz. 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun.              
                                                                                              
Dr. Öğr. Üyesi Selva ZEREN