28 Ocak 2021 Perşembe
Korona Pandemisinin Psikolojik Etkileri Adlı Panelde Dr. Mehran Rostamzadeh "COVID-19 ve Psikolojik Etkileri" Hakkında Konuştu
Dr. Mehran Rostamzadeh, pandemi nedeniyle değişen sistemlerin ve gündelik hayattaki etkilerinin yol açtığı psikolojik etkilerinin üzerinde durdu. Karantinanın psikolojik iyi oluşa etkilerini değerlendiren Rostamzadeh, psikopatolojik rahatsızlıkların bu dönemde arttığına dikkat çekti.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen "Korona Pandemisinin Psikolojik Etkileri" adlı panelde konuşan Dr. Mehran Rostamzadeh, pandemi nedeniyle değişen sistemlerin ve gündelik hayattaki etkilerinin yol açtığı psikolojik etkilerinin üzerinde durdu. Karantinanın psikolojik iyi oluşa etkilerini değerlendiren Rostamzadeh, psikopatolojik rahatsızlıkların bu dönemde arttığına dikkat çekti. Konuşmasından satır başları şu şekilde:
Dünyanın dikkati koronavirüsün beden sağlığı üzerine olan etkilerine yoğunlaşmışken, ruh sağlığımıza olan etkileri çoğunlukla gözden kaçırılıyor. Covid-19’un psikolojik sonuçlarını içeren 100 makale tarandıktan sonra ortaya çıkan zihinsel sorunlar şunlardır: yoğun sıkıntı, umutsuzluk, depresif ruh hali, kaygı, obsesif-kompülsif bozukluk, insomnia, aşırı yeme, psikolojik irritabilite, duygusal tükenmişlik, travma sonrası stres bozukluğu, depersonalizasyon (benlik yitimi), psikolojik sıkıntı, bilişsel işlevlerde bozulma, konfüzyon (bilinç bulanıklığı) uyku kalitesinde azalma, moral bozukluğu, tükenmişlik, hayat tatminsizliği ve paranoyadır. Bu sebeple, zihin sağlığına ayrılan ve milli sağlık bütçesinin %2’sini oluşturan bütçe yeterli değildir.
Türkiye, virüsle mücadele eden diğer ülkeler gibi, koronavirüsün yayılmasını engelleyecek önlemler almıştır. Bu önlemler sokağa çıkma kısıtlaması, sosyal mesafe, karantina, okul ve bar, alışveriş merkezi, sinemalar, spor salonları gibi insanların toplandığı yerleri kapatmaktı. Türk hükümeti vatandaşlardan insanları korumak ve enfekte olan insan sayısını azaltmak için kendilerini karantinaya almalarını istedi.
Sokağa çıkma kısıtlamaları, sosyal mesafe ve karantinanın, psikolojik iyi oluş üzerinde sıklıkla negatif etkileri vardır. Bu etkiler travma sonrası stres belirtileri, evdeki diğer yetişkinlerle sözel tartışma veya çatışma, engellenme, can sıkıntısı, gelecekteki belirsizlikler, mahrumiyet, izolasyon, ciddi maddi kayıp korkusu, yeme alışkanlıkları, zihinsel ve duygusal sıkıntılar, ev hapsi, herkesi suçlama, gençlerde kendini suçlama, paranoya, panik, delirium, özellikle de kendini suçlama kaynaklı yoğun öfke yaşayan gençlerde intihar fikirleri, yalnızlık, psikomotor etkinliklerde artış, psikotik belirtiler, uyku bozuklukları, ruminasyonda artış, aile içi şiddette artma, insomnia belirtileri ve ksenofobi (yabancı düşmanlığı)’dır.
Aşı hastalığın yayılmasını önlese de, psikolojik etkileri yıllarca sürecektir. Dolayısıyla, müdahalede değişmeyen stratejiler yerine daha esnek yaklaşımlar benimsemeliyiz. Bunlar; geleneksel, modern ve yeni görüşme teknikleri örneğin online servis, psikolojik sağlamlık programları, güvenli elektronik bilgi-paylaşımı, telepiskiyatri ve tele-ilaç içeren psikolojik danışma, yasal bilgi paylaşımını desteklemek, izolasyon vakalarını azaltmak ve online COVID-19 eğitimi ve yönetimidir.