Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Klinik Psikoloji (Yüksek Lisans) (Tezli)








 Covid-19 ve Ruh Sağlığı


Pandemi sırasında insanların deneyimledikleri psikolojik tepkiler aşırı korku duygusundan kayıtsızlık hissine kadar uzanan şekilde çeşitlilik gösterebilmektedir.


 Bu dönemdeki psikolojik etkiler kısa süreli olabileceği gibi kalıcı ruhsal sorunlara da yol açabilmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda, pandemi sürecinde en sık karşılaşılan ruhsal bozukluklar; duygudurum bozuklukları, kaygı bozuklukları ve travma sonrası stres bozukluğu olarak bulunmuştur 1.

Salgın süreci yüz milyonlarca insanın hayatını etkileyerek sosyalleşme, çalışma, eğitim ve yaşam biçimlerimizi değiştirdi. Kaygı, uyku problemleri, depresyon, ve strese bağlı sıkıntılar gibi ruh sağlığı sorunları artış göstermiştir ve bu durumun sebebi insanların enfekte olma endişesinden, artan iş baskısından, yaşam tarzı değişikliklerinden veya pandemi sebebiyle kötüleşen yaşam koşullarından kaynaklanıyor olabilir 2,3.

Pandeminin gidişatı sürekli değişim göstermektedir ve ele alınan çalışmalar pandeminin belirli bir sürecine dair çıkarımlar yapabilmemize yardımcı olmaktadır. Ancak devam eden süreç boyunca pandeminin yayılmasını engellemek amacıyla alınan önlemler ve yapılan uygulamalarla (örneğin karantina uygulaması) birlikte pandemi süreci hala insanların ruh sağlığını çeşitli şekillerde etkilemeye devam etmektedir 4.

Kaynak
  1. Tükel, R. (2020). COVID-19 Pandemi Sürecinde Ruh Sağliği. Türk Tabipleri Birliği. COVID-19 pandemisi altinci ay değerlendirme raporu. Istanbul, 617-628.
  2. Robinson, E., Sutin, A. R., Daly, M., & Jones, A. (2022). A systematic review and meta-analysis of longitudinal cohort studies comparing mental health before versus during the COVID-19 pandemic in 2020. Journal of affective disorders296, 567-576.
  3. Zhang, B., Zaman, A., Silenzio, V., Kautz, H., & Hoque, E. (2020). COVID-19 sırasında kötüleşen depresyon ve anksiyetenin Google ve YouTube'daki uzunlamasına davranış değişiklikleri ile ilişkisi: gözlemsel çalışma. JMIR Ruh Sağlığı7(11), e24012.
  4. Usher, K., Durkin, J., & Bhullar, N. (2020). The COVID‐19 pandemic and mental health impacts. International journal of mental health nursing29(3), 315.