Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

İşletme (Uzaktan Eğitim) (Yüksek Lisans) (Tezsiz)








 Üretkenliğe Zarar Veren 7 Durum


Yaratıcı ve zeki olabilirsiniz; ancak zamanı etkin şekilde yönetemiyorsanız, başarılı olmanız çok zor. Yazar Brian Triacy’nin ele aldığı bu konu, zaman yönetiminin hayatımızda ne kadar önemli bir etkiye sahip olduğunu açıklıyor.


 Zaman yönetimini sağlamanın  en etkin yoluna erişme şansının da zamanın boşa harcanmasına sebep olan ve verimliliği  düşüren durumları ele almak ile mümkün olacağını belirtiyor.
 
Peki bu yedi durum nedir?
 
1) Email, Telefon, Mesaj
 
Evet, günlük yaşamın en önemli iletişim araçlarından bahsediyoruz. Özellikle mevcut pandemi sürecinde bu başlıktan bağımsız yaşamamız imkansız. Ancak yazarın vurgusu, bu iletişim araçlarını kontrollü kullanmak üzerine. Tracy, telefon çaldığında, e-posta ve mesaj bildirimleri geldiğinde düşünce akışımız bozulacağı için dikkatimizin dağılacağını; bu sebeple günün belli saatlerini bu işlere ayırmamız gerektiğini söylüyor.
 
2)Beklenmeyen Ziyaretçiler

Birisi beklenmedik bir şekilde ofisinizde veya iş alanınıza geldiğinde, bu durum iş etkinliğini bozabilir. Tracy bu durumda, işinize öncelik vermeniz gerektiğini belirtiyor. Görevlerinizi önceliğe almanız (özellikle çok acil ise), beklenmedik ziyaretçiler tarafından anlayışla karşılanmalı.
 
3)Toplantılar

Tracy’e göre, çoğu toplantı gereksiz olabildiği için zaman kaybı yaratabiliyor. Bu da verimliliği azaltıyor. Tracy’e göre, verimli toplantılar için ihtiyacınız olan süre kısıtında toplantı planlayın. Bazen on dakika, bir saatten daha verimli olabilir. Bu yüzden toplantı düzenlerken, hedefler belirlenmeli ve buna bağlı olarak takvim oluşturulmalı. Toplantınızı anlamlı bir akışa sahip olacak şekilde yapılandırmazsanız, zaman yönetimi fırsatı mümkün olmayacaktır.
 
4) Beklenmedik Olaylar

Yaşamda bazen, çalışmamız esnasında hiç beklenmedik olaylarla karşılaşabiliriz. Saatlerce görevden ayrılmamız gerekebilir. Böyle durumlarda, harekete geçmeden önce düşünün. Derin bir nefes alıp sakinleşmek ve ne olduğunu öğrenmek için zaman ayırmak; harekete geçmeden önce sorun hakkında net bilgiye sahip olmamızı sağlar.
 
5) Erteleme

Ertelemeden nefret eden yazar, bu alışkanlığın sadece zamanın hırsızı değil, hayatın hırsızı olduğunu; ertelemeyi bırakıp işe devam etme yeteneğinizin hayatınızı değiştirebileceğini söylüyor. O yüzden bitirilmesi gereken işi adım adım yapmak bu davranışı yenmemizi sağlayabilir. Bazen büyük bir projeyi tamamlamanın en iyi yolu küçük bir adım atmaktır. Tıpkı bütün peyniri dilimlere ayırmak gibi, büyük çaplı bir görevi de parçalara ayırırsanız, erteleme eğiliminiz azalır.
 
6) Sosyalleşme

İşin yüzde 75 kadarı diğer insanlarla etkileşime girerek geçiyor. Ne yazık ki, bu zamanın en az yarısı sosyalleşmek için harcanıyor. Bu noktada, iş arkadaşlarınızla kahve molalarında, öğle yemeğinde ve işten sonra bir araya gelmenin daha doğru olacağını iletiyor Tracy.
 
7) Kararsızlık

Bir kararı ertelediğinizde veya karar vermek için çok fazla zaman harcadığınızda, zaman kaybedersiniz ve harekete geçmeyi geciktirirsiniz. Bu noktada, kararın size mi bağlı olduğuna (bu durumda, hızlı bir şekilde vermelisiniz) ya da size yetki verilip verilmeyeceğine karar verin. Başka birinin karar vermesi gerekiyorsa, hızlı bir yanıt isteyin. Bir anda yalnızca bir şey yapabileceğinizi unutmayın. O anda yaptığınız şey, yapabileceğiniz en önemli şeydir diyor Tracy.

Detayları Inc’den okuyabilirsiniz.