Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

İşletme (İngilizce) (Yüksek Lisans) (Tezli)








 Hangi Geri Dönüşüm Sembolü Ne Anlama Geliyor?


Geri dönüşümün ne kadar önemli ve gerekli olduğunu sonuçlarıyla beraber her geçen gün anladığımız ve deneyimlediğimiz bir dünyada yaşıyoruz.


 Peki neleri, nasıl geri dönüştürebildiğimizi tam anlamıyla biliyor muyuz? Gelin geri dönüşüm sembollerinin ne anlama geldiğini beraber inceleyelim.
 
1. Mobius Döngüsü
 


Günlük hayatta her yerde sıkça karşılaştığımız ve evrensel olarak kullanılan Mobius Döngüsü, geri dönüşüm sürecindeki adımları temsil etmektedir. Her ok bir sürecin bir adımıdır. Bu adımlar: Toplama ve ayrıştırma, geri dönüştürme ve işletme ve son olarak satın alma ve kullanma olarak bilinmektedir. Bu sembol, ürünün geri dönüştürülebilme özelliği olduğunu gösterir.
 
2. Yeşil Nokta



Bu sembol sıkça Mobius Döngüsü ile karıştırılmasına rağmen aynı anlama gelmemektedir. Ürünün geri dönüştürebileceğini değil, üreticinin ürünün geri kazanımına ve geri dönüşümüne mali olarak katkıda bulunduğunu belirtir.
 
3. Plastiğin Yedi Sembolü

 

Plastik döngülerinin içindeki sayılar, ürün için kullanılan plastiğin tipini tanımlamaktır.
 
- 1 rakamıyla gösterilen ve su şişelerinde kullanılan PET türü plastik, geri dönüştürülmesi gereken ancak tekrar kullanılmaması gereken ürünler için kullanılır.
- 2 rakamıyla gösterilen ve yağ şişeleri gibi ürünlerde kullanılan HDPE türü plastik, tekrar kullanılabilen ve geri dönüştürülebilen dayanıklı bir plastik türüdür.
- 3 rakamıyla gösterilen ve PVC türü plastik, PVC plastik kullanılarak üretilen ve maalesef geri dönüştürülemeyen ürünlerdir.
- 4 rakamıyla gösterilen ve genellikle plastik poşetlerde kullanılan LDPE türü plastik, tekrar kullanılabilen ancak her zaman geri dönüştürülemeyen bir plastik türüdür.
- 5 rakamıyla gösterilen ve plastik astarda kullanılan PP türü plastik, yeniden kullanım için güvenli olduğu kabul edilen ve geri dönüştürülebilen bir plastik türüdür.
- 6 rakamıyla gösterilen ve yumurta kartonları, plastik çatal ve bıçak gibi ürünlerde kullanılan PS türü plastik, maalesef geri dönüşümü yaygın olmayan bir plastik türüdür.
- Toplama bir kategori olan ve 7 rakamıyla gösterilen “Diğer (Other)” ise yeniden kullanım ve geri dönüşüm protokolleri ile standartlaştırılmamıştır olan plastik türleridir.
 
4. Cam
 


Camların ürünlerin çoğu geri dönüştürülebilir bir yapıya sahiptir. Bu sembol, cam şişenizi veya kavanozlarınızın geri dönüştürülebilir olduğunu gösterir. Ayrıca kapak gibi cam olmayan materyallere beraber geri dönüşüme atmamanız gerektiğin unutmayın.
 
5. Alüminyum


 
Bu geri dönüşüm sembolü, ürünün geri dönüştürülebilir alüminyumdan yapıldığını belirtidir. Ayrıca, günlük hayatta sıkça karşılaşmadığımız bir semboldür.
 
6. Elektronik Atıklar


 
Bu sembol, üzerinde olduğu ürünlerin geri dönüştürülemeyeceği anlamına gelir. Bu nedenle atılmamalı ve etkili yönetim için bir toplama noktasına veya temiz bir noktaya götürülmesi gerekmektedir.
 
7. Tidyman" veya "Temiz adam"



Bu sembol direkt olarak geri dönüşümü ifade eden bir sembol değildir ancak atıkların uygun şekilde depolanması ve bu depolanma sürecinde tüketicilerin sahip olduğu sorumluluğu gösteren bir semboldür.
 
8. Kompostlanabilir (Compostable)


 
Bu sembol ise ürünün 'kompostlanabilir' (gübrelenebilir) olduğu anlamına gelmektedir.
 
9. NAPM Kâğıt Sembolü


 
National Association of Paper Merchants tarafından verilen bu geri dönüşüm sembolü, ürünün minimum %75 oranında atık kâğıt veya karton elyaf ile üretildiğini belirtmektedir.
 
10. FSC Sertifikası


 
Forest Stewardship Council tarafından verilen bu belge, orman ürünleri ile ilgili üretim/satış yapan firmaların ürünlerinin, Orman Yönetim Konseyi'nin belirlediği standartlara uygun olarak üretilmiş olduğunu göstermektedir.