Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

İşletme (İngilizce) (Yüksek Lisans) (Tezli)








 Çin ekonomisi Şubat'tan bu yana en iyi ayını yaşadı


Perşembe günü yayınlanan anketlere göre, Çin'in büyük imalat ve hizmet endüstrileri, birçok şehirde Covid kısıtlamalarının hafifletilmesiyle Şubat ayından bu yana ilk büyüme ayını gördü. Ancak Pekin, Covid salgınıyla etkili bir şekilde nasıl başa çıkılacağına dair çelişkili sinyaller gönderdiği için, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ek karantinalar olasılığı hâlâ asılı duruyor.


Ulusal İstatistik Bürosu'na göre, çoğunlukla büyük şirketleri ve devlete ait şirketleri içeren Çin hükümeti için üretim için satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Şubat ayından bu yana ilk kez Haziran ayında 50,2'ye yükseldi. 50'nin üzerindeki bir değer, aktivitede bir artış anlamına gelir. İnşaat ve hizmet sektörlerini de kapsayan resmi imalat dışı PMI, Mayıs'taki 47,8'den Haziran'da 54,7'ye yükseldi. Ayrıca endeksin Mayıs 2021'den bu yana en yüksek seviyesi oldu ve dört ay sonra ilk kez tekrar genişledi.

 

Anketler, aylarca süren yaygın Covid kilitlenmelerinin ardından ticari faaliyete kademeli olarak devam ettiği için Çin ekonomisinin toparlandığını gösteriyor.

 

Pinpoint Asset Management başkanı ve baş ekonomisti Zhiwei Zhang, Çin'in ekonomik faaliyetindeki mevcut artışın, Covid önlemi çerçevesinde gerçekleştirilen hareketlilik kısıtlamaların esnetildiği için Temmuz ayına kadar devam edeceğini tahmin ediyor. Ancak Xi'nin sıfır Covid yaklaşımına bağlılığının büyümeyi kısıtlayacağını sözlerine ekledi.

 

Zhang, "Çin sıfır Covid politikasına bağlı kalmaya devam ediyor. Bu politika, bence gevşetilmediği sürece Çin’in ekonomik büyümesi kendi potansiyelin altında kalacağını gösterebilir” dedi.