1. Bölüm: AR-GE
Her büyük ülkede ve bölgede, hakemli yapay zeka makalelerinin en yüksek oranı
akademik kurumlardan gelmektedir. Ancak, ABD’de yapay zeka merkezli
kurumsal bazlı araştırmalar da toplam yayınların % 19,2'sini oluşturmaktadır. Ayrıca
hükümet bazlı araştırmalarda Çin (% 15,6) ve Avrupa Birliği (% 17,2) öndedir. Ek olarak sadece altı sene içinde arXiv’deki yapay zeka konulu araştırma sayısı 5.478’den 34.736’ya yükseldiği gözlenmiştir.
2. Bölüm: Teknik Performans
Bu başlıkta alt başlıklar halinde yapay zeka hakkında öne çıkan bilgi, sağlık hizmetleri ve biyoloji endüstrilerinde, makine öğreniminin (ML) yaygınlaşması üzerine. Burada bir yapay zeka girişimi olan PostEra’nın pandemide tedaviyi hızlandırmak için ML tabanlı teknikler kullanarak kimyasal bileşikler elde etmesinden bahsediliyor.
3. Bölüm: Ekonomi
İlaç keşiflerinin, 2019'dan 4,5 kat daha yüksek oranla, 13,8 milyar ABD Doları'nın üzerinde yatırım aldığı gözlendi. Brezilya, Hindistan, Kanada, Singapur ve Güney Afrika yapay zeka ile işe alım yatırımlarını artırdığı belirtilmiştir.
4. Bölüm: Yapay Zekayla Eğitim
2020'de yapılan bir Yapay Zeka Endeksi araştırması, dünyanın en iyi üniversitelerinin son dört yılda yapay zeka eğitimine yatırımlarını artırdığını gösteriyor. Öğrencilere
lisans ve lisansüstü seviyelerde pratik bir AI modeli oluşturmak için gerekli becerileri öğreten kursların sayısı, son dört akademik yılda sırasıyla
% 102,9 ve % 41,7 artmıştır.
5. Bölüm: Yapay Zeka Uygulamalarının Etik Zorlukları
AI konferanslarına gönderilen başlıklarda
etikle ilgili anahtar kelimelere sahip makale sayısı 2015'ten bu yana artmıştır. Ancak büyük AI konferanslarında etikle ilgili anahtar kelime sayısı daha düşük kalmıştır.
6. Bölüm: Yapay Zekada Çeşitlilik
Dünya çapında bilgisayar bilimleri programlarının AI Endeksi anketini tamamlayan 17 üniversite arasında kadın öğretim üyelerinin, kadrolu öğretim kadrosunun yalnızca% 16,1'i olarak gözlemlendiği belirtilmiştir.
7. Bölüm: Yapay Zeka Politikası ve Ulusal Stratejiler
Kanada, 2017'de dünyanın ilk ulusal yapay zeka stratejisini yayınladığından bu yana, 30'dan fazla ülke ve bölge, 2020 itibarıyla benzer belgeler yayınladı. 2020'de Yapay Zekada Küresel Ortaklık (GPAI) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) yapay zekanın geliştirilmesini desteklemek için hükümetler arası çalışma yapılmasını teşvik etti.
222 sayfalık raporun tamamına ve yukarıdaki maddelerin detaylı analizine erişmek için
tıklayınız.