Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Hareket ve Antrenman Bilimleri (Yüksek Lisans) (Tezli)








 Egzersiz sırasında görülen kas krampları


Egzersiz sırasında veya sonrasında ani, istemsiz ve ağrılı kas kasılmaları sporcular arasında yaygın bir sorundur. Krampların oluşumu önceden tahmin edilemez bir durumdur. Nedenleri tam olarak anlaşılmamış olsa da kramplarla ilgili iki hipotez bulunmaktadır.


Egzersiz sırasında görülen kas krampları

Egzersiz sırasında veya sonrasında ani, istemsiz ve ağrılı kas kasılmaları sporcular arasında yaygın bir sorundur. Krampların oluşumu önceden tahmin edilemez bir durumdur. Nedenleri tam olarak anlaşılmamış olsa da kramplarla ilgili  iki hipotez bulunmaktadır.

kramp

Kas kramplarının türleri ve yaygınlığı

Kaç sporcunun kas kramplarından muzdarip olduğunu değerlendirmek zordur, çünkü bazı sporculara sadece ara sıra kramp girerken, diğerleri için tekrarlayan bir problem olabilir. Ayrıca, daha küçük kas gruplarında meydana gelen ve genellikle daha hızlı bir şekilde geçen küçük kramplardan, tüm vücutta meydana gelen ve saatlerce hatta günlerce ağrıya neden olabilen daha büyük kramp türleri de mevcuttur.
Bu faktörler kramp prevalansını tahmin etmeyi zorlaştırır, ancak 2600 triatletten oluşan geniş bir ankette, katılımcıların %67'sinin egzersiz sırasında veya sonrasında bir miktar kramp yaşadığı, %4'ünün ise şiddetli kramp yaşadığı belirtilmiştir.

Risk faktörleri

Herhangi bir spor aktivitesinde kramp görülebilmesine rağmen,  uzun süreli ve tekrarlayıcı nitelikte olması nedeniyle dayanıklılık  sporlarında kramp daha yaygın görünmektedir. Yaşlılık, kardiyovasküler hastalık, sıcak ve nemli hava koşulları dahil olmak üzere bir dizi risk faktörü krampla ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, bu risk faktörlerinin çoğu sadece krampla ilişkilidir fakat krampın nedeni değildir. Her ikisi de tek başına krampları tam olarak açıklayamasa da iki ana olası neden vardır.
  1. Bozulmuş elektrolit dengesi ve hidrasyon durumu
Terleme yoluyla dehidrasyon ve elektrolit kaybı kas kramplarına neden olabilir. Kasılma ve gevşeme dahil olmak üzere uygun kas fonksiyonu için elektrolitler gerekli olduğundan, elektrolit tükenmesi (hem kanda hem de kasta) kontrolsüz kas kasılmasıyla (yani kramplar) sonuçlanabilir. Hiponatremi (kandaki düşük sodyum konsantrasyonları) durumunun özellikle kramplara neden olduğu yapılan ilk çalışmalarda belirtilmiştir, hiponatreminin devamı durumunda bulantı, bilinç kaybı ve hatta koma gibi semptomlar görülebilir. İlginç bir çalışmada, bir çelik fabrikasındaki işçilere gün boyunca içmeleri için sade su verilirken, yakındaki başka bir fabrikada işçilere sodyum içeceği verilmiştir. Sodyum içeceklerinin tüketildiği durumda kramp vakalarında büyük ölçüde düşüş görülmüştür.
  1. Nöromüsküler kontrolde değişiklik
Kramplar genellikle sıcakta uzun süreli egzersizlerde ortaya çıksa da, dehidrasyon veya elektrolit dengesizliği olmadan ve serin ortamlarda da kramp oluşabilir. Bu koşullarda oluşan krampların başka nedenleri olmalıdır. Kramp, egzersiz dışında küçük kas grubu aktivitelerinde de örneğin yazı yazarken tetiklenebilir. Krampların, kas aktivitesini kontrol eden merkezi sinir sisteminin anormal aktivitesinden kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, 'anormalliğin' nedeni belirsizdir, ancak bunun artan yorgunluktan kaynaklandığı öne sürülmüştür. Artan yorgunluğun kas aktivasyonunun artmasına neden olduğu düşünülürken, normalde kasılmayı kontrol eden aşırı aktivasyonun inhibisyonu azaltılır. Bu, kontrolsüz kasılmaya yol açarak kas krampına neden olur.

Kaynak
https://www.mysportscience.com/post/what-causes-muscle-cramps-in-exercise