Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Güvenlik Çalışmaları (Yüksek Lisans) (Tezli)








 BM insan hakları uzmanından Myanmar halkına destek için 'acil ve kararlı' eylem çağrısı


Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, BM Güvenlik Konseyi’ni Myanmar’daki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıması ve 1 Şubat 2021’deki askeri darbeden bu yana işlenen suçlar ile daha önceki yıllarda etnik gruplara karşı işlenmiş suçlar için soruşturma ve kovuşturma başlatılması için göreve çağırdı.


4 Şubat 2021’de BM İnsan Hakları Konseyi’ne Myanmar’daki duruma ilişkin detaylı bir rapor sunan Andrews, seçilmiş hükümetin darbeyle devrildiği Myanmar'da yönetime el koyan askeri cuntanın gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerine dikkat çekti.  Askeri yönetimin adalet, insan hakları ve demokrasi için mücadele eden ve bu yasadışı darbeye karşı duran barışçıl protestoculara her geçen gün daha fazla şiddet uyguladığını belirtti. Myanmar'ın geleceği halkı tarafından belirlenecek olsa da, uluslararası toplumun onları desteklemek için acilen ve kararlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. 

Andrews ayrıca Myanmar’a insani yardım ve kalkınma desteği sağlayan ülkelerin mümkün olduğunca doğrudan yerel sivil toplum ve yardım kuruluşlarıyla çalışmaları ve şu anda cunta tarafından kontrol edilen merkezi mekanizmalara başvurmaktan kaçınmaları gerektiğine değindi. BM üyesi devletlerin kesinlikle askeri cuntayı Myanmar halkını temsil eden meşru hükümet olarak tanımaması gerektiğinin altını çizen Andrews, polisin ve ordunun orantısız müdahalesine, ölümlere, yaralanmalara ve tutuklamalara rağmen hakları için direnen Myanmar halkına uluslararası toplumun desteğinin önemini vurguladı. 

BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu raporda Tatmadaw olarak bilinen ordunun meşru hükümeti illegal biçimde devirdiğini ve bu durumu protesto edenlere karşı cinayet, saldırı ve keyfi gözaltı suçlarını işlediğini detaylı olarak anlatan raportör, Myanmar’da düşünce, ifade, din veya inanç özgürlüğü ve barışçıl gösteri gibi temel insan haklarının ihlal edildiğinin altını çizdi. Andrews askeri yönetimin ayrıca Uluslararası Adalet Divanı’nın Ocak 2020’de aldığı Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın engellenmesi için Myanmar’ın gerekli tedbirleri alması kararını da ihlal ettiğini belirtti.

Askeri yönetimin Myanmar halkına uyguladığı bu şiddetin uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu ifade eden Andrews, Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosu ve hedeflenen yaptırım kararlarını değerlendirmesi ve bu konuda Güvenlik Konseyi üyelerinin acil olarak birlikte ve kararlı adımlar atması gerektiğini savundu.


Kaynak: https://news.un.org/en/story/2021/03/1086482