Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Görsel İletişim Tasarımı (Yüksek Lisans) (Tezsiz)
19 Eylül 2023 Salı
İGÜ GSF’den Akademik Katkı: Doç. Dr. Sezgin Savaş’ın Yeni Makalesi Yayımlandı!
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcısı ve İletişim ve Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sezgin Savaş'ın "Lider Ve Fanatizm Açısından Amerika Birleşik Devletleri Kongre Baskını Sürecinde Donald Trump’ın Tweetlerinin İncelenmesi" başlıklı makalesi Journal of History School'da yayımlandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekan Yardımcısı ve İletişim ve Tasarımı Bölümü öğretim üyesi olan Doç. Dr. Sezgin Savaş, önemli bir akademik çalışmayla dikkat çekti. Savaş’ın, Dr. Öğr. Üyesi Esra Tunçay ve Doç. Dr. Sarp Bağcan ile birlikte yazdığı son makalesi, "Lider ve Fanatizm Açısından Amerika Birleşik Devletleri Kongre Baskını Sürecinde Donald Trump’ın Tweetlerinin İncelenmesi" başlığıyla Journal of History School'da yayımlandı.
Savaş'ın bu makalesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin tarihine önemli bir dönemde odaklanıyor. 6 Ocak 2021 tarihindeki Kongre Baskını sırasında, dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter üzerinden paylaştığı mesajlarının incelenmesini ele alıyor. Bu olayın liderlik ve fanatizm açısından nasıl bir rol oynadığını anlamak amacıyla gerçekleştirilen bu çalışma, uluslararası kamuoyunun ilgisini çekiyor.
Makale özetinden:
Doğrudan lidere bağlı olarak tasarlanabilen bir sosyal medya sistemi liderin kitlesiyle dış dünyadan izole bir dünya ve etkileşim ağı kurabilmesini sağlayabilmektedir. Lider kendi iletişim eko sisteminde sadece kitlesiyle iletişimde/etkileşimde bulunurken onun gözünde biricikleşebilmektedir. Sorunlar, çözümler bu eko sistemde anlamlandırılmakta, şekillendirilebilmektedir. Taşıdıkları anlam ve duygular sistem içinde tartışılmaz hale gelen/getirilen liderin kişiliğinde simgeleşebilmekte, lider ve kitle bütünleşebilmektedir. Böylece gerçeklikten koparak lider kültüne ve fanatizme yatkın, öteki’nin aşağı görüldüğü veya nefret edildiği bir ortam ortaya çıkmaktadır. Bunlar çerçevesinde, çalışmada “Liderlerin fanatik kitleleriyle bir şiddet eylemi anında (Kongre Baskını) iletişimi nasıldır ?” sorusuna yanıt aranmış; 06 Ocak 2021 tarihli ABD Kongre Baskını örnek seçilmiştir. Baskın; bir süper güç olan ABD’de bizzat Başkan’ın kitlelerince yapılmıştır, olağanüstü önem taşımaktadır, lider-sosyal medya-kitle ve şiddet ilişkisinin etkin gözlemlenmesine uygundur. Makalede Donald Trump’ın 03.01.-08.01 arasındaki tweetleri R programıyla incelenmiş; olayların sönümlendiği, Twitter’ın onun hesabını tamamen kapattığı son günkü tweetleri ele alınarak duygu analizine tabi tutulmuştur. Sonuçta, Trump’ın seçim üzerinde yoğunlaşan bir tahakküm kurmaya odaklandığı, oldukça olumsuz ve sert sıfat ve zarflarla olayları-kişileri yorumladığı, kitlesini sürekli hareket ve eylem halinde tutmak için bu dili kullandığı, kitle platformlarıyla işbirliği yaptığı, bizzat içinde bulunduğu eylemlerde kitlesiyle benzer dili kullandığı; kitlesine olumlu mesaj veren, coşkulu fakat öfkeli bir lider olduğu görülmüştür.
İGÜ GSF olarak Doç. Dr. Sezgin Savaş’ı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.