Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Görsel İletişim Tasarımı (Yüksek Lisans) (Tezsiz)








 “Sosyolojik Bakış Açısıyla 15 Temmuz” Paneli Gerçekleştirildi!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İletişim ve Tasarımı Bölümü tarafından “15 Temmuz’a Sosyolojik Bakış” başlıklı söyleşi, 15 Temmuz 2023 tarihinde, saat 14:00’te online olarak gerçekleştirildi.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İletişim ve Tasarımı Bölümü tarafından düzenlenen “15 Temmuz’a Sosyolojik Bakış” başlıklı söyleşi, Öğr. Gör. Ahmet Bikiç’in moderatörlüğünde ve Sosyolog/Akademisyen Prof. Dr. Yasin Aktay’ın katılımlarıyla, 15 Temmuz 2023 tarihinde, saat 14:00’de Google Meet üzerinden online olarak gerçekleştirildi.

Söyleşide öncelikle 15 Temmuz’un önemi üzerinde duruldu. Bu kapsamda Prof. Dr. Yasin Aktay, 15 Temmuz’a sosyolojik bakarken, öncelikle Türkiye’nin yakın tarihine bakılarak, Türkiye’nin siyasi zihniyetine bakılarak analiz edilmesi gerektiğini belirtti.

“15 Temmuz direniş ve diriliş hareketidir”

Sayın Aktay, “15 Temmuz’un direniş ve diriliş hareketi” olduğunu ifade ederek önemini vurguladı. 15 Temmuz’da gerçekleşen olayların toplumsal bir hareket olduğunu belirten Prof. Dr. Aktay, “Devlet-millet kaynaşmasının nasıl bir Türkiye ortaya çıkaracağını gördüler.” diyerek görüşlerini dile getirdi. Diğer darbelerle kıyas yaparak 15 Temmuz’u açıklayan Prof. Dr. Aktay, 15 Temmuz’un tabandan aldığı kuvvet sebebiyle diğerlerinden ayrıldığını ve mevcut olan hükümetini savunmak için bir toplumsal hareketin ortaya çıktığını söyledi. Akabinde Sayın Aktay, “Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, talimatlarıyla bir ay kadar devam eden demokrasi nöbetlerinin ortaya çıkışını” açıkladı. Bu durumu da “artık devlet milletin hâkimi değil, devlet milletin hadimi olacak şekilde yaşanan siyasi ve sosyolojik bir dönüşüm var.” şeklinde okuyabileceğimizi aktardı.

Sözlerine aşağıdaki şekilde devam etti:

“Milletimiz bu devleti iyice benimsemiş. Çünkü kendi halkına tepeden bakmayan, kendi halkının değerlerini kendi gibi benimseyen devlet olduğu sürece devlet millet kaynaşması Allah’ın izniyle bu ülkede yaşandı. Yaşanan bu kaynaşmanın ne olduğunu 15 Temmuz’da net bir şekilde gördük.”

Son olarak Prof. Dr. Yasin Aktay, “Darbelere karşı bizi koruyacak tek şey yine biziz. Darbeyi görmemiz lazım. Darbeciyi tanımamız lazım. Çünkü darbe bize aynı kılıkla gelmiyor.” ifadelerini kullandı.

Söyleşi soru-cevap kısmından sonra sona erdi.

Sosyolog ve Akademisyen Prof. Dr. Yasin Aktay’a katılımları için teşekkür ederiz.
15 TEMMUZ
15 TEMMUZ