Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Görsel İletişim Tasarımı (Yüksek Lisans) (Tezli)








 Bir Öğrencinin İzinde: Öykü Can'ın Eğitim Serüveni Sanat, Tasarım ve İç Mimarlıkla Buluşuyor!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İletişim ve Tasarımı Bölümü öğrencimiz Öykü Can ile eğitim hayatına, staj deneyimine ve İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'ndeki çift ana dal sürecine dair röportaj gerçekleştirdik.


İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim ve Tasarımı Bölümü öğrencisi Öykü Can ile eğitim hayatı, staj deneyimleri ve İç Mimarlık Bölümü'nde çift ana dal sürecini konuştuk.

İstanbul Gelişim Üniversitesi, genç ve dinamik kadrosuyla öğrencilere geniş bir yelpazede eğitim imkânları sunmaya devam ediyor. Özellikle Güzel Sanatlar Fakültesi, sanatsal ve tasarımsal yeteneklere sahip öğrencileri ağırlayarak onların vizyonlarını genişletmelerine yardımcı oluyor. Bu fakültede eğitim alan Öykü Can da hem İletişim ve Tasarım alanında aldığı eğitim hem de İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nde çift ana dal yapma deneyimi ile dikkat çekiyor.
 
  1. Merhaba Öykü, öncelikle bize kısaca kendinizden bahseder misiniz? İletişim ve Tasarımı Bölümü ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nde çift ana dal yapmaya nasıl karar verdiniz?

Merhaba, ben Öykü Can, İletişim ve Tasarım bölümünde okuyorum aynı zamanda İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde çap yapıyorum. 22 yaşındayım ve İstanbul’da yaşıyorum. Sosyal hayatımda aktif kalmayı, gezmeyi, çizim yapmayı ve yeni arkadaşlıklar edinmeyi çok seviyorum. İlk yılımda çap programı hakkında bilgi edindim ve bu fırsatı değerlendirmek istedim. Çizim yapmaya ve yeni şeyler yaratmaya olan ilgimden dolayı tek tercihim İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı oldu.
 
  1. İletişim ve Tasarımı Bölümü eğitiminizden bahseder misiniz? Bu bölümde neler öğreniyorsunuz ve ilgi alanlarınızı nasıl yansıtma fırsatı buluyorsunuz?

İletişim ve Tasarımı bölümü aslında oldukça geniş kapsamlı bir bölüm. İletişim alanında internet gazeteciliği, sosyal medya yönetimi, senaryo/metin yazarlığı, tasarım alanında da sanat eğitimi, video/kurgu, animasyon, multimedya konuları hakkında güzel eğitimler alıyoruz. Bu bölüm sayesine birçok programı kullanmayı öğreniyoruz. Hem iletişim konusunda kendimizi geliştirip hem de tasarım alanında hayal gücümüzü geliştirip yeni projeler üretebiliyoruz.
  1. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'ndeki çift ana dal süreciniz hakkında bilgi verir misiniz? İki farklı bölümde eğitim almak nasıl bir deneyim oluyor?

Dürüst olacağım, çift ana dal süreci biraz yoğun geçiyor. Çünkü aynı anda 2 bölümünde derslerini alıyoruz. Ama ders programını düzenledikten ve her şeyi zamanında yapmayı öğrendikten sonra çok da keyifli. İki farklı bölüm gibi görünse de aslında birçok ortak ders var ve İletişim ve Tasarımı bölümde öğrendiğimiz birçok programı İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde oldukça yoğun bir şekilde kullanıyoruz böylelikle ortak tasarımlar ortaya çıkartabiliyoruz ve bu bence çok eğlenceli.
 
  1. Eğitim hayatınızın yanı sıra staj deneyimlerinizden bahseder misiniz? Hangi alanlarda staj yaptınız ve bu deneyimler sizin kariyer hedeflerinizi nasıl etkiledi?

Bu yaz İletişim ve Tasarımı alanında staj yaptım. Sosyal Medya İçerik Üretimi üzerinde çalışmalar yaptım. Bu çalışmaları yaparken okulda öğrendiğim birçok programı kullandım hatta daha da geliştirdim. Programları daha rahat kullanmaya başladım. Staj yapmadan önce gelecek hedeflerim net değildi aslında. Ama staj yaptıktan sonra tasarım alanına olan ilgim daha da netleşti diyebiliriz.
 
  1. İki farklı disiplini bir araya getiren bir öğrenci olarak, iletişim ve iç mimarlık arasında nasıl bir köprü kurduğunuzdan bahseder misiniz?

İki bölümün zaten ortak dersleri var.  İletişim ve Tasarımı bölümde öğrendiğim programlar İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde çap yapmama köprü oldu diyebilirim. Bu programlarda bir şeyler yaratmaya başlamak, hayal gücünü zorlamak, yeni şeyler üretmek, renklerle bunları harmanlamak tam da yapmayı istediğim şeylerdi.
 
  1. Tasarım ve iletişimin birleştiği noktalarda hangi projeler üzerinde çalıştınız? Bu projeler size hangi önemli öğretileri kazandırdı?

Tipografi tasarımları, afiş/reklam tasarımları, dergi/kitap kapağı tasarımları, ürün tanıtma broşür tasarımları, ses tasarımları, video/kurgu/animasyon tasarımları aynı zamanda iletişim alanında da internet gazeteciliği, senaryo/metin yazarlığı gibi projeler üzerinde çalıştık ve sunumlar yaptık. Yaptığım tüm projeler bir sonra ki projelerim için büyük bir adım oldu.
 
  1. İç mimarlık alanındaki çift ana dalınızı, ileride nasıl bir kariyer yapmanızda nasıl bir avantaj olarak görüyorsunuz?

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünün aslında benim için büyük bir adım olduğuna inanıyorum. Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe After Effects, Adobe Indesign, Adobe Audition, Adobe XD, AutoCAD, Sketchup gibi programların çoğunu kullanmayı öğrendiğim için kariyer planlarıma çok büyük katkı sağladı.
 
  1. Özellikle tasarım ve iletişim alanında okuyan ya da okumayı düşünen öğrencilere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

İletişim ve Tasarımı bölümü bence çok zevkli bir bölüm. Eğer yeni şeyler üretmekten zevk alıyorsanız, hayal gücünüzün sınırlarını zorlamayı seviyorsanız ve bilgisayar önünde uzun saatler geçirmekten hoşlanıyorsanız bence kesinlikle bu bölümde olmalısınız.
 
  1. Gelecekteki hedeflerinizden bahseder misiniz? Mezuniyet sonrası planlarınız nelerdir?

İletişim ve Tasarımı alanında edindiğim bilgiler ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünü harmanladığım zaman iki bölüm aslında benim için tek bir bölüm gibi oldu. İşte bu yüzden ilk hedefim yüksek lisans yapmak. Yüksek lisans sonrası iç mimarlık alanında ilerlemek istiyorum.
 
  1. İki farklı alanı birleştiren bir öğrenci olarak, yaratıcı tasarım süreçlerini iletişim becerileriyle nasıl desteklediğinizi anlatır mısınız?

İki bölüm okumak demek sürekli proje yapmak demek. Yaptığımız projeleri sunuma hazırlamak, projemizi sınıfta ya da jüri önünde sunmak, projeler hakkında hocalarımızdan bilgiler almak, arkadaşlarımız ile ortak yapılan projeler de kurduğumuz iletişim bu iki bölüm için de oldukça önemlidir.


Öğrencimiz Öykü Can’a teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.