Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Ekonomi ve Finans (Yüksek Lisans) (Tezsiz)








 İklim Değişikliğinde Tarımsal Gerçekler


Geçmişten günümüze bilim insanları iklim değişikliğinin tarım üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarılarda bulunmuş, yapmış oldukları inceleme ve araştırmalarla bu düşüncelerini desteklemişlerdir. Bugün ise haberlerde, dergi ve gazetelerde sıkça karşılaştığımız iklim değişikliğinden kaynaklı sel, heyelan gibi doğal afetlerin yaşanması artık bize oldukça tanıdık.




Peki tarım günümüzde ne derece etkileniyor? Raporlar ne söylüyor?

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi’nden bilim insanlarının hazırladığı “İklim Değişikliği Etkisinde Tarımsal Arzın Sürdürülebilirliği” raporuna göre küresel ortalama sıcaklıktaki her bir santigrat derece artış, buğday arazi verimini %6 azaltabilir. Ayrıca rapora göre iklim değişikliğine bağlı olarak fiyat artışlarının ürün bazında yüzde 84’ü bulacağı tahmin ediliyor. 
Türkiye’ de iklim değişikliğinden en çok etkilenen ürünlerin başında fındık gelmektedir. Çünkü son yıllarda Karadeniz Bölgesi’nde meydana gelen beklenmedik don, dolu gibi hava olaylarının, fındığın çiçeklenme ve meyve verme dönemine denk gelmesi ürün verimi açısından ciddi bir tehdit oluşturarak geçen sene fındık üretiminde %23 oranında bir düşüş gözlenmiştir. Bir diğer örnek ise zeytin. 

Yapılan bir araştırmaya göre, 2050 yılı projeksiyonlarına göre, Türkiye genelinde ürün verimleri göz önüne alındığında pirinçte %13, mısırda %12, şeker pancarında %10, buğday, arpa, çavdar ve yulafta %8, ayçiçeğinde %7, bakliyatta (kuru fasülye, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek) %7 ve pamukta %3 düşüş olacağı öngörülüyor. Üretim miktarındaki azalmalar yurtiçi ve yurtdışında maliyetlerin artmasına ve en çok dar gelirli, yoksul sınıfın etkileneceğinin sinyalini veriyor.