Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Ekonomi ve Finans (Doktora)








 GEZEGENİMİZİN KLİMASI BUZULLAR YOK OLUYOR




İklimde meydana gelen değişikliklerin gün geçtikçe daha da ayrımına varan insanoğlu, kendi elleriyle tahrip ettiği doğayı önlenemez bir felakete sürükledi. Haberlerde, gazetelerde okuduğumuz ve ne acı artık kanıksadığımız, sıradan bir hâle bürünen iklim değişikliği gün geçtikçe korkutucu boyutlara ulaşmaya devam ediyor. Buzulların erimesi ise bunlardan sadece birisi.

Gezegendeki buz kütlelerinin hızlı bir şekilde erimesi, çalışmaları hızlandırırken, bu çalışmalardan en çok dikkat çekeni ise Fransa merkezli Toulouse Üniversitesi'nden Romain Hugonnet öncülüğünde yapılan araştırma oldu. Araştırmanın sonucuna göre, 21. yüzyılın başından bu yana geçen yirmi yılda yaklaşık 270 milyar ton buzun eridiği tespit edildi. Eriyen buzulların ise deniz seviyesini yüzde 20 oranında artırdığı sonucuna ulaşıldı. Bu oran çalışma ekip üyesi Robert McNabb tarafından şu şekilde açıklandı “Bu su İrlanda adasını her yıl 3 metre yüksekliğinde su ile kaplamak gibi bir şey”.

Peki buzulların erimesi neden bu kadar önemli?
Buzulların erimesi önümüzdeki yıllarda tahmin ettiğimizden de büyük sorunlarla karşılaşacağımız anlamına geliyor. Çünkü buzullardan eriyen sular okyanusa akarak, deniz seviyelerinin yükselmesine neden oluyor. Yükselen deniz seviyeleri ise gezegenin diğer birçok yerinde sel felaketlerine neden olarak Hindistan, Bangladeş ve Çin'in yanı sıra ABD Körfezi ve Kuzeybatı kıyılarındaki milyarlarca insanı olumsuz yönde etkileyecek. Buz kütlelerinin erimesinin insanoğluna vereceği bir diğer zarar eriyen buz kütlelerinin tatlı su rezervlerini deniz suyu ile karıştırarak mutlak bir kuraklığa neden olması. Diğer bir taraftan gezegenin kliması olarak buzullar, Güneş’ in enerjisini karadan veya sudan daha iyi yansıttığı için küresel ısınmanın hızlanmasına neden olarak, kutup ayısı, fok ve tilki gibi birçok hayvan türünün yok olabileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla Stephan Hawking’in de söylediği gibi “Gezegenimize iklim değişikliği gibi ölümcül bir hediye sunmuş durumdayız.”

Kaynak:
https://www.ntv.com.tr/dunya/arastirma-eriyen-buzullar-son-20-yilda-deniz-seviyesini-yuzde-20-artirdi,IMTSEPB8IEa44lHefgNrtA
https://www.dreamstime.com/stock-illustration-ice-cream-earth-melts-global-warming-concept-image66736099


Araştırma Görevlisi Burçin Çakır