Siber Zorbalık: Teknolojik araçlar vasıtasıyla çocuklara kötü sözler söylenmesi, tehdit edilmesi, utandırılması, taciz edilmesidir. Çocukların teknoloji kullanımının ardından çocuklarda yoğun öfke duygusu, davranışlarında farklılık, iletişimin azlığı gözlemleniyor ise aklımıza siber zorbalığı getirebiliriz.
Siber Zorbalık Belirtileri Nelerdir?
-Teknolojik araçların kullanımından sonra yoğun öfke krizleri,
-Utanç,
-Aile ile iletişiminin azalması,
-Akademik başarısının kötüye gitmesi,
-Teknolojik aletleri saklama,
-Okulundan, arkadaşlarından uzaklaşma,
-İçe kapanıklık,
-Tedirginlik
-Mail, bildirim, mesaj geldiğinde acele ile açma,
Siber zorbalık belirtileri arasındadır.Alınacak önlemler neler olabilir?
Çocuklara teknolojiyi yasaklayamayız çünkü çocuklar dijital yerli yani teknolojinin içine doğdular. Fakat aile filtresi yazılımları indirilip önlem alınması oldukça önemlidir.
Çocukla her zaman diyalog halinde olmak siber zorbalıkta da çok önemlidir. Çocukları her zaman yargılamadan dinlemek, eleştirmemek, nasihat vermeden önce anlattığı şeye odaklanmak oldukça kıymetlidir. Koşulsuz kabul sunulduğunda, aile iletişimine önem verildiğinde çocuk yaşadığı zorbalığı rahatlıkla ailelerine anlatacaktır. Özellikle denetim odaklı korku kültürüne sahip ülkelerde aileleri tarafından suçlanacağı korkusu ile çocuklar yaşadığı zor durumu ailelerine anlatamamaktadır bunu içindir ki çocuk ile iletişime önem verilmelidir.
Çocuklar ile internetin zararlı kullanımı hakkında sohbet edilmelidir, özellikle daha küçük yaşlardaki çocuklar ile oyun aracılığı ile internetin yanlış kullanımı somutlaştırılmalıdır.
Çocuk siber zorbalığa maruz kalıyor ise siber zorbalığı yapan kişi engellenmeli ve çocuk ile iletişimi kesilmelidir. Bir uzmandan psikolojik destek alınmalıdır.