Etkinlik açılış konuşması Çocuk Gelişimi (TR) Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin tarafından yapılarak “Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi”nden bir madde okunmuştur. Etkinliğimize; Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Yüksek Barut ve Doç. Dr. Arda Öztürkcan katılım sağlayarak Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi”nden maddeler okumuşlardır. Çocuk Gelişimi (TR) bölüm öğretim üyelerinden Prof. Dr. Makbule Meziyet Arı, Prof. Dr. Arif Önder, Dr. Öğr. Üyesi Talat Sarıkavak, Öğr. Gör. Buse Kerigan, Öğr. Gör. Bedriye Çelik, Öğr. Gör. Selin Kalabaş katılım sağlamıştır.
Etkinlik alanına öğrenciler tarafından hazırlanan afişler, el pankartları, görsel materyaller, fotoğraf çerçeveleri ve panolar asılmıştır. Fakülte içerisindeki öğrencilerde farkındalık oluşturmak amacıyla “Çocuk Hakları Evrensel Bildirgesi”nin maddeleri yazılıp tüm öğrencilere dağıtılmıştır. Etkinlik içerisinde günün anlam ve önemine uygun olarak Dünya Çocuk Hakları günü hakkında bilgiler verilmiştir.
Dünya Çocuk Hakları Günü her yıl 20 Kasım tarihinde kutlanılan evrensel bir gündür. Çocukların erişkinlerden farklı fiziksel, fizyolojik, davranış ve psikolojik özellikleri olduğu, sürekli büyüme ve gelişme gösterdiği bilincinin yerleşmesi, çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesi, Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi ile şekillenmiştir. Günümüzde çocuk hakları ile ilgili olan uluslararası belge 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmış olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmedir.
Çocukların gelişimsel ihtiyaçları onların sosyal, duygusal, fiziksel, motor, bilişsel ve dil gelişimi gibi alanlarının desteklenmesi ile ilgili olduğu için oldukça kapsamlıdır. Ayrıca çocukların gelişimsel ihtiyaçları tüm toplum tarafından dikkate alınmalıdır. Bu nedenle çocukların haklarına ve korunmalarına yönelik düzenlemeler yasalarla güvence altına alınmıştır. Bu güvencelerin en önemlisi Çocuk Hakları Sözleşmesidir. Bu sözleşme Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1989 yılında benimsenerek 2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ülkemiz de çok kısa bir zaman sonra 14 Eylül 1990 tarihinde bu sözleşmeye imza atarak katılmıştır. Çocuk Hakları Sözleşmesi anayasamıza göre yasa hükmü taşımaktadır. Dolayısı ile tüm çocukların kanun ile belirlenmiş, kendilerine ait hakları vardır. Çocuk haklarını uluslararası hukukta güvence altına almak için 20 Kasım 1959‟da hazırlanan bu bildirge 1989 yılına gelindiğinde “Çocuk Haklarına Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi” olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda oy birliği ile kabul edilmiştir. Bu tarihten beri uluslararası hukukta çocuk haklarını düzenleyen temel yasa metni “Çocuk Haklarına Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi”dir. Toplamda 193 devletin onayladığı bu sözleşmeyi Türkiye 1994 yılında kabul etmiş, 1995’te ise bir kanun olarak yürürlüğe konulmuştur. Tüm çocukların aynı haklara sahip olduğunu ve bütün hakların eşit derecede önemli olduğunu vurgulayan ve toplam elli dört maddeden oluşan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, her biri ayrı bir hakkı özetleyen dört kısımdan oluşur. Haklar “hayatta kalma hakkı”, “gelişme hakkı”, “korunma hakkı” ve “katılım hakkı” şeklinde dört gruba ayrılmıştır.
Hayatta Kalma Hakkı: Çocuğun yaşam hakkını ve hayatta kalması için gerekli olan temel ihtiyaçlarını ifade eder. Beslenme, barınma, yeterli yaşam standardı ve sağlık hizmetlerinden faydalanma bu gruba girer.
Gelişme Hakkı: Çocukların potansiyellerini gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duydukları şeyleri özetler. Eğitim, dinlenme, kültürel faaliyetler, düşünce, din ve vicdan özgürlüğü bu gruba girer.
Korunma Hakkı: Çocukların her türlü ihmal, istismar ve sömürüden korunmaları gerektiğini vurgulayan haklardır. Mülteci çocuklar için özel güvence, ihmal ve istismara uğramış çocukların korunması ve rehabilitasyonu gibi konuları kapsar.
Katılım Hakkı: Çocukların ait olduğu toplumda ve toplulukta aktif rol almalarını ifade eder. Bu haklar yaşamlarını etkileyen konularda söz sahibi olma ve kendi görüşlerini ifade etmeyi kapsar. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin dört maddesine özel vurgu yapılarak sözleşme içerisindeki diğer hakların uygulanması için temel teşkil edilmiştir.