Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi (Yüksek Lisans) (Tezsiz)








 Bağımlılıklarla Mücadele Koordinatörlüğü tarafından “Madde bağımlılığını tanımak ve anlamak” konulu seminer gerçekleştirildi


21.12.2022 tarihinde saat 14.00 ile 15.30 arasında K Oditoryumda gerçekleştirilen etkinlik Bağımlılıklarla Mücadele Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin’in konuşmasıyla başladı.


Elkin konuşmasında; biyopsikososyal bir sorun olan madde kullanım bozukluğunun; bireysel sağlığın, aile yaşamının, toplum güvenliğinin ve ekonominin üzerinde önemli ölçüde olumsuz etkiler bırakan son derece maliyetli ve yıkıcı bir toplumsal hastalık olduğunu belirtti. Madde kullanımı sorununun çözümünde yardımcı olabilecek en uygun programların önleme ve erken müdahale programları olduğunu ve önleme programlarının başarılı olabilmesi için öncelikle risk altındaki çocuk ve ergenlerin saptanmasının, hangi bireysel ve çevresel faktörlerin adölesan çağında madde kullanımı açısından risk oluşturduğunun ya da koruyucu olduğunun bilinmesi gerekir dedi.  Madde bağımlılığının sadece sağlık boyutu olan bir konu olmadığını sağlık dışında, kamusal, sosyal, hukuki ve idari birçok yönü olduğunu dolayısıyla madde bağımlılığını önleme faaliyetlerinin de çok yönlü olarak ele almanın bir zorunluluk olduğunu belirtti.
Elkin, konuşmasının ardından Doç Dr. Aslı Enez Darçın’ın kısa bir özgeçmişini paylaşarak konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti.

Darçın konuşmasında; bağımlılık kavramını, bağımlılık için risk faktörlerini, bağımlılık döngüsünü, bağımlılık konusunda doğru bilinen yanlışları, madde kullanım bozukluğu içinde önemli kavramlar olan tehlikeli ve riskli kullanım ile zararlı kullanım kavramlarının tanımlarını ve bunların birbirlerinden farklılıklarını, kimler bağımlı olur, bağımlılık süreci ve korunmanın önemini, bağımlılık yapıcı maddeler, eğer bağımlılık gelişmişse tedavi süreci ve bu sürecin zorluklarından motivasyonun ve aile yaklaşımının öneminden bahsederek sonuçta bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğu, kronik bir hastalık olduğu ve tedavi edilebilir olduğu vurgusunu yaptı.

Dekan Yardımcısı Dr. Öğr.Üyesi A.Yüksel Barut’un konuşmacıya plaketini vermesiyle etkinlik sonlandı.
 

 Galeri