Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr
Memnuniyet ve Şikayetleriniz için   İGÜMER
 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü - lisansustu@gelisim.edu.tr

Çocuk Gelişimi (Yüksek Lisans) (Tezli)








 'Pandemi Döneminde Teknoloji Bağımlılığı' semineri gerçekleşti


İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Deniz YILDIZ, Kadıköy Kazım İşmen Anadolu Lisesi öğrenci, öğretmen ve velilerine 'Pandemi Döneminde Teknoloji Bağımlılığı' konulu seminerini gerçekleştirdi.


Öğretmen ve ebeveynlerin aktif katılımın olduğu sunumda Dr. Öğr. Üyesi Deniz Yıldız, ''Teknoloji bağımlılığı, teknoloji kullanımında ve teknolojiyle ilişkide kişinin iradesini kaybetmesi, kendini denetleyememesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlaması hâlidir. Teknoloji bağımlılıkları, sosyal medya bağımlılığı, telefon bağımlılığı, oyun bağımlılığı, televizyon ve internet bağımlılığı olarak sıralanabilir. '' dedi.


''Teknoloji bağımlılığının sebepleri arasında, mevcut sürece ve sonuçlarına ilişkin bilgi eksikliği, bireysel zorluklar, gerçek dünyada başarılamayanları sanal dünyada başarabilme düşüncesi, teknoloji bağımlısı olan akran çevresinin etkisi ve teknolojinin bağımlılığa sürükleyen doğası sıralanabilir'' diyen YILDIZ;
''Pandemi süreciyse; internet üzerinden kurulan iletişimin artması, bilgi kaynağı olarak internete yönelmenin artması ve belirsizlik ortamında rahatlama nesnesi olarak teknolojik araçların kullanımıyla birlikte teknoloji bağımlılığını artırmıştır.'' dedi.

Teknoloji sorumlu, güvenli, bilinçli, faydalı amaçlar adına ve süre sınırlı olarak kullanıldığında oldukça faydalıyken; sorumluluklarımızı aksatmaya sebep olduğunda, denetimsiz-amaçsız ve uzun sürelerle kullanıldığında kötüye kullanımdan söz edilebilir. Teknolojiyi kötüye kullanımın, psikolojik, fiziksel, bilişsel ve sosyal alanlarda pek çok olumsuz etkisi vardır.

DENİZYILDIZ
YILDIZ, ''Teknolojiyi kötüye kullanım ve bağımlılığın önüne geçebilmek için; ailecek geçirilen vakitlerin korunması, çocuğun ilgilendiği çevrimiçi oyunlar veya filmlerde beğendiği karakterler hakkında onunla konuşarak olası rol modellerini tanımak, üzerlerinde yorum yapmak, teknolojinin bağımlılığa yol açan doğası üzerine farkındalık kazandırmak, ev içinde kuralların olması ve bunların takip edilmesi, çocukları sorumluluk almaya teşvik etmek, çocuğun hayatında yönelebileceği ek faaliyetlere alan açmak, fiziksel harekete önem vermek oldukça mühimdir. Bu bağlamda, zorlukla karşılaşılan durumlarda gecikmeden, sorun daha fazla büyümeden bir çocuk ve ergen psikiyatristine başvurmak gereklidir. '' diyerek sözlerini tamamladı.